EGZODUS LIJEČNIKA: Ministar zdravlja tvrdi da ih je otišlo samo dvjestotinjak

Hina/Lupiga.Com

20. travnja 2015.

EGZODUS LIJEČNIKA: Ministar zdravlja tvrdi da ih je otišlo samo dvjestotinjak

Odlazak liječnika u inozemstvo je jedno od gorućih pitanja nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Početkom godine pravu je buru izazvao članak objavljen u austrijskom Der Standardu, čiji su autori, pozivajući se na podatke Hrvatske liječničke komore, naveli da je Hrvatsku do siječnja napustilo 800 liječnika, a uskoro se pojavio i podatak da ih je više od 900 zatražilo dokumentaciju za rad u inozemstvu. Ipak, ministar zdravlja Siniša Varga kaže da su brojke daleko manje te da ministarstvo, naročito u ruralnim dijelovima zemlje nastoji zadržati medicinske radnike pronalaskom smještaja u dogovoru s lokalnom samoupravom. "U prva tri i pol mjeseca ove godine zaposlili smo 80 liječnika i 660 medicinskih sestara i tehničara te prvostupnika sestrinstva. Prošle godine zaposlio se 201 liječnik i više od 1500 sestara i tehničara", kaže on.

"Dopusnice za odlazak dosad su od Hrvatske liječničke komore zatražila 673 liječnika, a od Hrvatske komore medicinskih sestara 173 sestre i tehničara. Broj odlazaka je, srećom, višestruko manji od broja odobrenih dopusnica. Prema podacima koje je Ministarstvo zdravlja prikupilo od ustanova u zdravstvu, od ulaska u EU  do sredine ožujka ove godine Hrvatsku su napustila 233 liječnika i 98 sestara i medicinskih tehničara", izjavio je Siniša Varga u intervjuu za Hinu. Od početka mandata ove Vlade, dodaje, raspisano je preko 2500 liječničkih specijalizacija i užih specijalizacija, od čega lani 1414.

Što se, pak, tiče razdvajanja privatnog i javnog zdravstva, problema s kojim se do sada nije izborila ni jedna vlada, on navodi da će se to riješiti uvođenjem ograničenja. Za primjer navodi ravnatelje i šefove odjela, ne spominjući niže razine. 

"U javnu raspravu uskoro ulazi novi prijedlog izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim će se regulirati i organizacija rada zdravstvenih radnika i njihovo nagrađivanje. Vjerujem da će izmjene biti usvojene u Saboru do ljeta. One neće dovesti do privatizacije javnoga zdravstva, štoviše jasno će razgraničiti javno i privatno zdravstvo, tako da nitko tko je ravnatelj ili šef odjela u javnoj ustanovi neće moći biti i vlasnik privatne ustanove", kaže Varga. Kako Zakon o radu dopušta stimulacije od tri bruto plaće godišnje, od Vlade i Ministarstva uprave zatražena je suglasnost za donošenje uredbe za stimulacije u zdravstvu.

"Čvrsto stojimo pri ideji da treba stimulirati radnike koji rade više, obavili smo dva kruga razgovora sa sindikatima i komorama, i to je jedan od prioriteta za rješavanje. Mijenjamo i Uredbu o koeficijentima plaća kako bi se bolje prepoznalo napredovanje u struci, umjesto napredovanja u bolničkoj hijerarhiji. Ograničili smo duljinu mandata pojedinaca na rukovodećim mjestima kako bi više osoba dobilo priliku za dokazivanje", navodi Varga.

Lupiga.Com via Hina

Naslovna fotografija: Hina