FAŠIZAM DANAS: Četnici fizički napali televizijsku ekipu

Lupiga.Com

13. ožujka 2016.

FAŠIZAM DANAS: Četnici fizički napali televizijsku ekipu

Ekipa televizije N1 fizički je napadnuta jučer u „Draževini“, lokaciji nedaleko bosanskohercegovačkog Višegrada, gdje su ljubitelji četništva, pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta obilježavali godišnjicu uhićenja ratnog zločinca i četničkog vođe, Draže Mihailovića. Kako izvještava N1 uz psovanje „turske majke“ jedan od pripadnika četničkog pokreta fizički je nasrnuo na reporterku Adisu Ibrahimović i kamermana Alena Skorupana, očito ocijenivši da njihova imena nisu dovoljno dobra da bi se drznuli raditi televizijski prilog o ovom fašističkom događanju.

Ekipa ove televizije u „Draževinu“ je stigla oko 13:30 sati, a problemi s okupljenim poštovateljima lika i djela četničkog vođe, počeli su odmah po dolasku kada su došli, u za ovu priliku postavljenog šatora, gdje se obilježavala „sveta“ godišnjica. 

"Pitali smo ih da nam daju izjave, na što su nas pitali odakle dolazimo, i kad smo rekli da smo iz Sarajeva, kazali su kako ne mogu davati izjave. Stariji gospodin je tada prišao te tražio legitimaciju. Pokazali smo osobne iskaznice i onda je rekao da ne možemo snimati. Kad smo pitali zašto, rekao je samo da jednostavno ne možemo", objasnila je reporterka N1 Adisa Ibrahimović. Potom se novinarka sa snimateljem udaljila od šatora i kako bi prilog pokrili nekom slikom, odlučili su snimiti nekoliko kadrova iz daljine.

"Napad se dogodio tako da nismo to ni primijetili. Pojavio se stariji čovjek visok dva metra i zaletio se na snimatelja Alena i počeo ga udarati kamerom po glavi. Prišla sam i govorila i molila ga da to ne radi, onda se okrenuo prema meni i počeo me udarati mikrofonom po glavi. Kada mu je ispao mikrofon, okrenuo se prema snimatelju i potrčao za njim. Prišao nam je i drugi, također stariji čovjek i govorio strašne stvari. U to se uključila i jedna žena", rekla je Ibrahimović za N1. Kaže da ih je od linča spasila skupina mladića koja je na ovu manifestaciju pristigla iz Srbije.

Četnici Draževina
Više od tisuću ljubitelja lika i zločinačkog djela Draže Mihailovića okupilo se danas u "Draževini" (FOTO: N1)

„Počeli su nas braniti i gurati od čovjeka i utrpali nas u auto, nakon čega su i drugi počeli dolaziti. Napravili su nam prostor da odemo i kroz prozor su nam se ispričali i rekli da im je žao što se to dogodilo, da to nije stav njih i da je to djelo pojedinca i da to nikad ne bi uradili", ispričala je reporterka, dodavši da su napadači bili u vidno alkoholiziranom stanju.

Iako je višegradska policija osiguravala ovaj skup nitko od policajaca nije priskočio u pomoć novinarskoj ekipi koja je samo pokušavala raditi svoj posao. Reakcija je uslijedila tek kasnije, nakon službene prijave u policijskoj postaji, kada je policija identificirala i pronašla napadača, koja je, kako navode u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, „pokušala oduzeti kameru“ snimatelju N1 televizije. Video snimku napada možete pogledati na ovom linku.

Inače, u Draževini se, prema procjeni policije, okupilo više od 1.000 simpatizera četništva i četničkog vođe Mihailovića koji je 13. ožujka 1946. godine uhvaćen u zabačenom planinskom selu Repuševići, između Višegrada i Rudog. Nakon dva mjeseca suđenja Mihailović je zbog brojnih ratnih zločina, izdaje i borbe na strani okupatora osuđen na smrt te trajan gubitak političkih i građanskih prava, a na presudu se žalio i molio oprost.

„Skrhan fizički i duševno, nedaćama koje su me pratile kroz ceo moj život, molim Prezidijum Narodne Skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije da mi kaznu smrti streljanjem zameni putem svoje milosti, kaznom lišenja slobode“, pisao je sudu, ali njegova molba nije uslišena. Tek ga je lani srbijanski sud rehabilitirao, ocijenivši da nije imao pravično suđenje. Nakon presude Mihailović je strijeljan i do danas se ne zna gdje je pokopan

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: N1