GRUPNO DOJENJE NA ZRINJEVCU: Djeca ne smiju biti gladna jer ih majke ne mogu podojiti zbog neodobravanja okoline

A.B.

2. listopada 2015.

GRUPNO DOJENJE NA ZRINJEVCU: Djeca ne smiju biti gladna jer ih majke ne mogu podojiti zbog neodobravanja okoline

"U Zagrebu, dojenje je zakon!", parola je kojom udruga Roditelji u akciji - Roda poziva majke koje doje svoju djecu da se pridruže akciji grupnog dojenja u subotu 3. listopada u podne na zagrebačkom Zrinjevcu. Akcija se odvija povodom Nacionalnog tjedna dojenja koji se obilježava od 1. do 7. listopada, a događaj na Zrinjevcu organizira Roda u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba, u okviru kampanje DOJENJEZAKON.

„Potrebno je doći najmanje petnaest minuta ranije zbog registracije i podjele podložaka za sjedenje. Štandovi i lokacija grupnog dojenja su na sjevernom dijelu Zrinjevca“, poručuju organizatori koji će na jednom od najljepših zagrebačkih trgova postaviti štandove na kojima će od 11 do 13 sati zainteresirani moći dobiti informacije o dojenju, kao i različite edukativne materijale, letke i brošure.

Grupno dojenje
"Nijedno dijete ne bi trebalo plakati ili biti gladno zato jer ga majka u tom trenutku nije mogla podojiti, zbog neodobravanja okoline" (FOTO: Roda)

„Grupnim dojenjem šalje se poruka da je dojenje u javnosti dobrodošlo i da nijedna majka ne bi smjela doživjeti neugodnosti zato jer doji svoje dijete van svojeg doma. Ograničavanje žene na dojenje u intimi šteti i trajanju dojenja, i doprinosi stavu žene o dojenju kao nečem što je teško i što je ograničava u normalnom životu. Dojiti se može svugdje u gradu: na ulici, na klupi, redu pošte ili u tramvaju i nijedno dijete ne bi trebalo plakati ili biti gladno zato jer ga majka u tom trenutku nije mogla podojiti, zbog neodobravanja okoline“, poručuju iz Roda pozivajući majke koje doje svoju djecu da se pridruže akciji grupnog dojenja.

Ostala događanja u gradu

No, to nije sve što se zbiva u Zagrebu povodom tjedna dojenja. Pojedini zagrebački lokali pretvaraju se u Mliječne barove, odnosno Breastfeeding cafee, kakvi se organiziraju već dugo u gradovima Europe, s ciljem da se majkama koje doje pruži utočište, ali i mogućnost za razgovor sa savjetnicama po pitanju dojenja. U Zagrebu će ovih dana Breastfeeding cafei biti organizirani na pet različitih lokacija od 10 do 12 sati u petak u HUB-u, Vlaška 70 E, u nedjelju u Kim's Coffeeju u Petrovoj 21, u Playlifeu u Bolničkoj 49 A u utorak te u srijedu u City ranchu u Savskoj Opatovini BB, dok će u ponedjeljak biti organizirani u dva navrata - od 18 do 20 sati u Lineai u Ulici Julija Knifera 4 te od 17.30 do 19.30 sati, u Le cinema caffe, Radnička cesta 37B.

Osim toga, u kinu Europa 6. listopada u 19 sati bit će prikazan dokumentarno edukativni film udruge Roda „Mliječna staza – svaka majka ima priču“, koji govori o dojenju u Sjedinjenim Američkim Državama, priči koja je u mnogočemu bliska većini žena diljem svijeta koje imaju iskustvo dojenja i majčinstva. Besplatnu projekciju omogućio je Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, a osim u Zagrebu, projekcija filma će se održati i u Splitu, Dubrovniku, Puli, Rijeci, Zadru, Koprivnici, Samoboru, Krapini i drugim gradovima.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Roda