NOVE VIJESTI IZ IMUNOLOŠKOG: HALMED odgodio nadzor u Imunološkom zavodu

Hina

7. travnja 2015.

NOVE VIJESTI IZ IMUNOLOŠKOG: HALMED odgodio nadzor u Imunološkom zavodu

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) odgodila je na traženje Imunološkog zavoda (IMZ) nadzor koji su u IMZ-u trebali provesti između 7. i 9. travnja kako bi utvrdili jesu li u Zavodu otklonjeni nedostaci koji bi predstavljali rizik za javno zdravlje. IMZ ne može obnoviti proizvodnju bakterijskih cjepiva i krvnih pripravaka sve dok im HALMED ponovno ne izda proizvodne dozvole, no iz IMZ-a su zatražili odgodu nadzora kako bi se što kvalitetnije pripremili, doznaje se u HALMED-u u kojemu očekuju da će ponovno biti pozvani za nekoliko tjedana. IMZ je do prije dvije godine proizvodio virusna i bakterijska cjepiva, te lijekove iz ljudske i životinjske plazme. Dozvole za proizvodnju bakterijskih cjepiva i krvnih pripravaka izgubio je 2013. godine nakon što je stručno povjerenstvo HALMED-a utvrdilo da IMZ ne ispunjava uvjete za proizvodnju sterilnih lijekova i bakterijskih cjepiva.

Ministarstvo zdravlja krajem ožujka je zbog navodnih proceduralnih propusta poništilo tu HALMED-ovu odluku, a iz HALMED-a su najavili da će ponovno obaviti očevid u IMZ-u početkom travnja.

U međuvremenu su iz IMZ-a zatražili od HALMED-a odgodi nadzor dok se dobro ne pripreme i ne prikupe svu valjanu dokumentaciju.

HALMED-ovim novim nadzorom trebalo se utvrditi može li IMZ dobiti privremene dozvole za bakterijska cjepiva i krvne pripravke, te može li osigurati uvjete kako ove godine ne bi izgubio i dozvole za virusna cjepiva.

Lupiga.Com via Hina

Naslovna fotografija: Lupiga.Com