ISTRAŽIVANJE TPORTALA: Kako izgleda financiranje neprofitnih medija u EU?

Lupiga.Com

7. ožujka 2016.

ISTRAŽIVANJE TPORTALA: Kako izgleda financiranje neprofitnih medija u EU?

„Prva odluka novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, ona o raspuštanju Stručnog povjerenstva za neprofitne medije, izazvala je brojne prijepore u hrvatskoj javnosti“, piše Tportal koji je stoga odlučio istražiti kakav je odnos državnih ministarstava i medija, s naglaskom na neprofitne, u drugim članicama Europske unije, zaključujući da je riječ o neusporedivim situacijama. 

„Dok je npr. Njemačka s 80 milijuna stanovnika dovoljno bogata da ima uspješne javne, profitne i neprofitne medije koji se znaju odlično financirati i donacijama čitatelja, u manjoj Austriji izdašne državne potpore dobivaju i privatni listovi poput Der Standarda i Die Presse. U Danskoj, koja ima oko pet i pol milijuna stanovnika, država za direktno poticanje funkcioniranja medija godišnje troši oko 54 milijuna eura. U Švedskoj se pak na državno financiranje medija godišnje izdvaja 65 milijuna eura, a medijsku politiku ove članice Europske unije mnogi navode kao primjer na koji se treba ugledati“, navodi Tportal, objašnjavajući kako se u Švedskoj financiraju i novine čiji je zadatak biti konkurencija vodećima na tržištu, a sve kako bi se uspostavila medijska raznolikost, dok se u Austriji milijuni troše i na komercijalne medije poput vrlo tiražnih listova Die Presse i Der Standard, koji su lani dobili svaki po gotovo milijun eura potpore. Unatoč tome neki austrijski mediji zamjerali su državi da je to nedovoljno, pozivajući se na primjere Švicarske, Njemačke i skandinavskih zemalja.

Novine tisak
U Hrvatskoj se financiranje medija uglavnom svelo na manji PDV- za novine (FOTO: Lupiga.Com)

„Brojni primjeri iz EU-a pokazuju da države itekako financiraju neprofitne medije, jer smatraju da im je to u nacionalnom interesu. Stoga je u kontekstu Europske unije nimalo uobičajena praksa da se ministar nadležan za medijsku politiku žali kako mu je ona opterećenje u resoru te ad hoc ukida natječaje za neprofitne medije“, zaključuje Tportal, navodeći i njemački primjer gdje se neprofitni mediji dijelom financiraju i iz donacija čitatelja, naglašavajući kako takvi neprofitni mediji mogu funkcionirati samo u bogatim državama, u kojima postoji „dovoljan broj dobrostojećih stanovnika s viškom novca za doniranje te razvijenom građanskom sviješću da dobro novinarstvo košta i da bez njega demokracija ne funkcionira“.

Cijeli tekst pročitajte na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com