NA RUBU EGZISTENCIJE: Žrtve logora Jasenovac ostale bez opskrbnine

Lupiga.Com

21. travnja 2015.

NA RUBU EGZISTENCIJE: Žrtve logora Jasenovac ostale bez opskrbnine

Zbog brzopletosti zakonodavca mnogi preživjeli zatočenici se od Nove godine 2014. suočavaju s teškim egzistencijalnim problemima. Primjenom novog Zakona o socijalnoj skrbi i izmjenama Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata koje su stupile na snagu 1. siječnja 2014. godine prestala se isplaćivati opskrbnina. Organizacije za zaštitu ljudskih prava tim povodom će organizirati konferenciju za tisak te podsjetiti na neadekvatnu reakciju pravosuđa na prijetnje upućene JUSP Jasenovac te na nedostatnu brigu od strane izvršnih vlasti, jer je mandat nekih članova i članica Savjeta JUSP Jasenovac istekao u ožujku 2014. godine, a novi nisu imenovani. Mandat je, naime, reguliran Zakonom o Spomen području Jasenovac i Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o Spomen području Jasenovac.

Konferencija za tisak na kojoj će aktivisti upozoriti na način na koji se zakonodavne, izvršne i pravosudne vlasti Republike Hrvatske odnose prema preživjelim zatočenicama i zatočenicama ustaških koncentracijskih logora, Javnoj ustanovi Spomen područje (JUSP) Jasenovac i prema nasljeđu drugog svjetskog rata održat će se u Kući ljudskih prava na 70. godišnjicu početka proboja zatočenika iz koncentracijskog logora Jasenovac, u srijedu 22. travnja 2015. godine u 10 sati.

Ondje će govoriti Vesna Teršelič (Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću), Dragan Markovina (Srpsko narodno vijeće), Sunčica Brnardić (Centar za mirovne studije) te Zoran Pusić (Građanski odbor za ljudska prava).

Lupiga.Com via Documenta

Naslovna fotografija: Wikipedia