POSLIJE NEVIĐENE SRAMOTE OGLASIO SE I RTS: Kažu da nisu namjerno umontirali „smrznutog“ Vučića u prijenos iz Pariza

Lupiga.Com

14. studenog 2018.

POSLIJE NEVIĐENE SRAMOTE OGLASIO SE I RTS: Kažu da nisu namjerno umontirali „smrznutog“ Vučića u prijenos iz Pariza

Dok je francuski predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju povodom stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata u Parizu, pred šefovima država i vlada iz čitavog svijeta, držao povijesni govor u kojem je istaknuo kako se tragovi tog rata nisu izbrisali do danas i kako povijest prijeti da će se nešto slično ponoviti jer nove ideologije manipuliraju vjerom, javni televizijski servis Srbije odlučio se na povijesni korak. Naime, dok je u televizijskom prijenosu trajao Macronov govor Radio-televizija Srbije umontirala je takozvani „freeze frame“, odnosno smrznuti kadar u kojem se nalazi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. I to dva puta, u trajanju od po tri sekunde.

Iako se RTS danas ispričao gledateljima i ustvrdio da se radi o nenamjernoj greški, vjerojatnije je kako se ovim potezom željelo lažno prikazati građanima Srbije kako je Vučić bitan faktor na međunarodnoj političkoj sceni i kako su kamere i u tako važnom trenutku kao što je Macronov govor uperene u predsjednika Srbije. Kako piše Autonomija, montažeri RTS-a su uzeli nepomičnu sliku kadra u kojem se Vučić ranije tijekom ceremonije pojavio na sekundu-dvije, pa su ga potom, smrznutog, ubacili u direktan prijenos kako bi ispalo da je Vučić središnja figura na svečanosti. Isti portal primjećuje kako je sve skupa amaterski napravljeno jer se jasno vidi da je slika smrznuta, s obzirom da je primjetno kako se ni Vučić ni osobe oko njega ne pomiču. Ovako dodvoravanje predsjedniku Srbije prvi je primijetio Milan Šarić s N1 televizije koji je snimku objavio na Twitteru. 

RTS je odbacio navode da su falsificirali događaj nemuštim objašnjenjem kako je urednik prijenosa takozvani „freeze frame“ snimljen ranije htio koristiti u narednim informativnim emisijama, ali da se taj kadar „lošom procjenom“ dežurnog urednika koristio dva puta na način koji „odudara od standarda RTS“. 

Inače, mediji u Srbiji ogorčeni su obilježavanjem stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata, jer je na ceremoniji odmah u drugom redu iza ruskog predsjednika Vladimira Putina sjedio kosovski premijer Hashim Thaçi, dok je Vučić bio sasvim daleko, na suprotnoj strani. O medijskoj slici u Srbiji možda najbolje govori da je veliki broj medija ovakav raspored nazivao pridjevima kao što su "skandalozno" i "šokantno".

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Twitter/RTS