OTVORENO PISMO NEPROFITNIH MEDIJA VLADI RH: Hasanbegovićeva hajka i prijetnje neće nas slomiti

Lupiga.Com

1. veljače 2016.

OTVORENO PISMO NEPROFITNIH MEDIJA VLADI RH: Hasanbegovićeva hajka i prijetnje neće nas slomiti

Mreža emancipacije E-net - kojoj pripada i Lupiga, a čine je još internet portali, radio postaje, novine i časopisi Forum.tm, Tris, CroL, Slobodni Filozofski, Zarez, Radio 808, Radio Student i Nepokoreni grad - uputila je otvoreno pismo premijeru Tihomiru Oreškoviću te Tomislavu Karamarku i Boži Petrovu, potpredsjednicima Vlade RH. U otvorenom pismu mreža E-net  traži smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića te poručuje da neće pokleknuti pred prijetnjama i omalovažavanjem u režiji spomenutog. Neprofitni mediji, piše E-net, bore se protiv svakog oblika nesnošljivosti, korupcije, zloporabe položaja i ovlasti, uništavanja zajedničkih dobara i brinu se o zaštiti i očuvanju ranjivijih i manjinskih skupina u društvu, zaštiti temeljnih ljudskih prava, prava žena, radnika, nacionalnih manjina, LGBTQ-osoba, osoba s invaliditetom te kulturnog identiteta građanske Hrvatske. Pismo i pripadajuću peticiju donosimo na ovom mjestu. 

Vlada Republike Hrvatske
predsjedniku Tihomiru Oreškoviću
n/p potpredsjednicima Boži Petrovu i Tomislavu Karamarku
Trg sv. Marka 2
10 000 Zagreb

Uvaženi gospodine Oreškoviću,

zbog negiranja temelja Ustava Republike Hrvatske, širenja govora mržnje, najave cenzure i progona novinara, protuzakonitih i nedemokratskih odluka, najave obračuna s političkim neistomišljenicima te obračuna s redakcijama neprofitnih medija, zahtijevamo da odmah smijenite ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. 

Ministar Zlatko Hasanbegović je za prvu metu svog obračuna sa slobodom govora izabrao neprofitne (community) medije – financijski najnemoćnije, ali kritički najsnažnije. Neprofitni mediji bave se istraživačkim novinarstvom, koje je gotovo iščezlo iz hrvatskog medijskog prostora i koje je jamac očuvanja vladavine prava. Neprofitni mediji u ukupnim prihodima svih hrvatskih medija sudjeluju s nešto manje od jedan posto. Međutim broj zaposlenih u neprofitnim medijima čini tri posto hrvatskih medijskih profesionalaca. U neprofitnim medijima rade novinari koji su ostali bez posla u komercijalnim medijima, unatoč tome što su pošteno i odgovorno radili svoj posao. Neprofitni mediji bore se protiv svakog oblika nesnošljivosti, korupcije, zloporabe položaja i ovlasti, uništavanja zajedničkih dobara i brinu se o zaštiti i očuvanju ranjivijih i manjinskih skupina u društvu, o zaštiti temeljnih ljudskih prava, prava žena, radnika, nacionalnih manjina, LGBTQ-osoba, osoba s invaliditetom te kulturnog identiteta građanske Hrvatske. 

Budući da ministar kulture Zlatko Hasanbegović pokušava uvesti jednoumlje u državi koja se prije 25 godina plebiscitarno opredijelila za demokraciju, poručujemo Vam da ne pristajemo na njegove postupke, prijetnje i omalovažavanja te da ćemo se svim snagama oduprijeti grubom nasrtaju na novinarske slobode. 

Neovisno novinarstvo je čuvar demokracije. Ako nakon svega u Vladi Republike Hrvatske ostane ministar kulture koji želi uvesti cenzuru, smatrat ćemo Vas izravno odgovornim za gušenje novinarskih sloboda, gaženje ljudskih prava i rušenje temelja demokratske države. 

Zagreb, 1. veljače 2016.

S poštovanjem, 

Mreža emancipacije – E-net/ Lupiga, Forum.tm, Tris, CroL, Slobodni Filozofski, Zarez, Radio 808, Radio Student i Nepokoreni grad 


P.S. Mreža emancipacije E-net organizirala je također i peticiju u kojoj poziva građanke i građane da supotpišu otvoreno pismo upućeno čelnim ljudima izvršne vlasti te da na taj način podrže rad neprofitnih medija razapetih na križ jer su se usudili prijaviti na natječaje Ministarstva kulture, odnosno jer su dobili potpore resornog ministarstva za svoj rad. Peticiju možete naći i potpisati na ovom linku

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: 
blogoosfero.cc