PISMO SUĆUTI ZAGREB PRIDEA I PLATFORME 112: „Stojimo uz vas – u solidarnosti, boli i bijesu“

J.S.

14. lipnja 2016.

PISMO SUĆUTI ZAGREB PRIDEA I PLATFORME 112: „Stojimo uz vas – u solidarnosti, boli i bijesu“

Zagreb Pride i Platforma 112 uputili su danas, povodom terorističkog napada u Orlandu, pismo sućuti veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država i LGBTIQ udrugama u SAD-u. U pismu su se Zagreb Pride i članice Platforme 112 – koalicije preko 60 udruga za zaštitu ljudskih prava i demokracije odlučile pridružiti ostatku svijeta u osudi strašnog terorističkog čina mržnje prema LGBTIQ+ zajednici u Orlandu na Floridi koji se dogodio rano ujutro u nedjelju 12. lipnja 2016. godine.

"Svi mi koji smo prošle subote u Zagrebu marširali na 15. Povorci ponosa želimo iskazati našu sućut s voljenima, obiteljima i prijateljima žrtava te izraziti našu solidarnost sa LGBTIQ+ zajednicom i svim američkim građanima. Znajte da cijeli svijet osjeća vašu bol. Ovaj homofoban, transfoban i bezuman čin nasilja sve nas je duboko pogodio", stoji u pismu Zagreb Pridea i Platforme 112 uz poruku kako se glas LGBTIQ+ osoba za slobodom i pravdom ne može ušutkati.

Orlando massacre
Radi se o zločinu iz mržnje te pucnjavi s najvećim brojem žrtvama u povijesti Sjedinjenih Američkih Država (FOTO: policija Orlanda)

Podsjetimo, u nedjelju je u napadu na noćni klub u samom središtu Orlanda ubijeno 50 osoba, dok su ozlijeđene 53 osobe. Kao napadač je identificiran Omar Mateen, a radi se o zločinu iz mržnje te pucnjavi s najvećim brojem žrtvama u povijesti Sjedinjenih Američkih Država. Iako motivi službeno još nisu utvrđeni jasno je kako je napad motiviran mržnjom prema homoseksualnim osobama, koja je u porastu otkako je otpočela utrka za novog američkog predsjednika, a predvodi je u američkoj javnosti kandidat republikanaca, Donald Trump.

„Bezumnu mržnju“ osudio je i papa Franjo, dok je američki predsjednik Barack Obama strašni pokolj nazvao najgorim slučajem masovnog ubojstva u cijeloj američkoj povijesti. 

"Mi, hrvatski aktivistice i aktivisti stojimo uz vas – u solidarnosti, boli i bijesu“, riječi su s kojima završava pismo Zagreb Pridea i Platforme 112.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina