POLUMRTVA MREŽA: Ako još uvijek imate račun na Myspaceu – ugasite ga!

J.B.

18. srpnja 2017.

POLUMRTVA MREŽA: Ako još uvijek imate račun na Myspaceu – ugasite ga!

Oni koji još uvijek imaju račun na Myspaceu, nekada iznimno popularnoj društvenoj mreži, trebali bi ga ugasiti čim je prije moguće, navodi britanski Independent, ali i brojni drugi svjetski mediji, nakon što je stručnjakinja za cyber sigurnost, Leigh-Anne Galloway, otkrila ozbiljne poteškoće s Myspaceom. Radi se o problemu s alatom koji ljudima što ponovno žele pristupiti svojim starim računima, a zaboravili su potrebne pristupne informacije ili više ne koriste e-mail adresu koja je ostavljena na Myspaceu kada se otvarao korisnički račun, omogućuje pristup računu. Naime, imajući takve, nimalo rijetke, slučajeve u vidu Myspace je dopustio lagani oporavak takvih računa bez da su vam potrebne zaboravljene informacije. Proces je zastrašujuće lagan, rezimiraju u Independentu i omogućuje bilo kome da preuzme neke vaše privatne podatke i sam profil.

Leigh-Anne Galloway je i sama imala korisnički račun na Myspaceu i nedavno se sjetila da bi ga mogla ugasiti, a potom otkrila da sigurnosni sustav zahtjeva samo nekoliko standardna podatka - ime, korisničko ime, datum rođenja.

Myspace
Reakcija Leigh-Anne Galloway (SCREENSHOT: Myspace/Leigh-Anne Galloway)

"Ime i korisničko ime vlasnika računa mogu se pronaći jednostavnim guglanjem. Korisničko ime se nalazi u web adresi profila, a ime na stranici profila. Datum rođenja vjerojatno je najteži od traženih podatka, ali ne i nemoguć", objašnjava cyber stručnjakinja, s obzirom da mnogi datum rođenja navode na svom Facebook ili Twitter profilu. Stoga je svima onima koji imaju račun na Myspaceu preporučila da ga odmah izbrišu. O ovom ozbiljnom propustu odmah je obavijestila Myspace, ali ni nakon tri mjeseca nije dobila nikakav odgovor pa je ovu priču odlučila podijeliti s javnosti

Myspace je osnovan daleke 2003. godine, a već tri godine kasnije na mrežu se registriralo 100 milijuna korisnika. Iste godine u Sjedinjenim Američkim Državama Myspace je bio posjećeniji od Googlea, ali nakon pojave Facebooka njegova popularnost rapidno slabi, no još uvijek ga svakodnevno koriste milijuni korisnika.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Wikipedia