PUPOVAC PISAO PREDSJEDNIKU EUROPSKOG PARLAMENTA: Očekujemo da osudite poruke Ruže Tomašić

Lupiga.Com

8. svibnja 2015.

PUPOVAC PISAO PREDSJEDNIKU EUROPSKOG PARLAMENTA: Očekujemo da osudite poruke Ruže Tomašić

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća i jedan od predstavnika srpske manjine u Saboru Milorad Pupovac napisao je i poslao pismo predsjedniku Europskog parlamenta Martinu Schulzu. Pupovac u pismu upozorava da "pojedini članovi Europskog parlamenta, poput Ruže Tomašić, koriste njegovu govornicu za direktno pozivanje na nasilje", odnosno ističe da bi "bilo veoma zabrinjavajuće kad ovakve i slične poruke ne bi naišle na snažnu i jasnu osudu predstavničkog tijela građana i građanki Europe i čuvara njihovih prava i vrijednosti, to više što je EP nedavno i rezolucijom iskazao svoju osudu šovinizma i govora mržnje na prostorima Jugoistočne Evrope".

Poštovani gospodine Schulz,

pišem Vam s uvjerenjem da s Vama dijelim svoju zabrinutost zbog narastanja političke i etničke netolerancije a time i antimanjinske atmosfere i antimanjinskog djelovanja koje u Hrvatskoj narastaju nakon njezina ulaska u članstvo Evropske unije. U protekle tri godine razvijanje netolerancije, te stvaranje i toleriranje protumanjinske atmosfere ozbiljno ugrožavaju postignuto tokom pregovora o članstvu i onemogućavaju obaveze proistekle iz Pristupnog ugovora Republike Hrvatske, a posebno njegove odredbe o pojačanoj zaštiti manjinskih prava.

Obraćam se Vama stoga što cijenim Vašu brigu za evropske političke vrijednosti kao i za ulogu Evropskog parlamenta (u kojem sam član promatrač i sam bio prvih devet mjeseci članstva moje zemlje u Uniji), u zaštiti temeljnih prava i sloboda, te zaštiti obaveza koje proističu iz pristupnih ugovora zemalja članica. Pišem Vam i zbog toga što, bar kad je u pitanju Hrvatska, neki članovi i članice Evropskog parlamenta koriste njegovu govornicu i poziciju zastupnika ne samo za širenje netolerancije među građanima Evrope i nepovjerenja među njezinim državama članicama i zemljama kandidatkinjama, već direktno pozivaju na nasilje, i to jedno od najgorih nasilja koje su Evropa i njezin jugoistok doživjeli – nasilje etničkog čišćenja.

Zbog mrziteljskih izjava srbijanski mediji Ružu Tomašić prozvali su - "Šešelj u suknji". (FOTO: Novi list)

Naime, zastupnica u Evropskom parlamentu Ruža Tomašić, izabrana na listi trenutačno vodeće opozicijske stranke u Hrvatskoj, nakon što je prije dvije godine u jeku nasilne kampanje koja je vođena protiv ćiriličnog pisma i srpske zajednice u Hrvatskoj, izjavila da je ‘Hrvatska za Hrvate, a svi ostali su gosti’ (16. 3. 2013.), prije nekoliko dana u kontekstu rasprave o odgovornosti Srbije i Hrvatske za suđenja za ratne zločine, izjavljuje: ‘Neka oni mole Boga da mi ne počnemo čistiti svoje dvorište, jer ako mi počnemo čistiti svoje dvorište imat će još jako puno Srba koji će morati ići u Srbiju. Koji drže ovu državu za blagajnu, koji drže ovu državu za samoposlugu, a koji ništa ne daju ovoj državi, pa neka malo paze što govore.’ (5. 5. 2015.)

Idućega je dana (6. 5. 2015.), u javnom pismu upućenom članovima Hrvatske konzervativne stranke čija je predsjednica, ustrajala i ponovila svoje šovinističke izjave, uperene prvenstveno protiv srpske manjine u Hrvatskoj, koje nesumnjivo predstavljaju govor mržnje.

U zemlji i u regiji koja je tokom ratnog raspada Jugoslavije i primijenjenih politika i ratnih kampanja etničkog čišćenja prošla strašno iskustvo prisilnog iseljavanja svih onih koji su se zatekli u manjinskom položaju, i iz koje je iseljen najveći dio njezinih građana i građanki srpske etničke pripadnosti, takva vrsta govora predstavlja veoma ozbiljnu prijetnju trajnom miru, obnovi povjerenja i nesmetanog ostvarivanja zakonitosti, uključujući i zakonitih prava pripadnika i pripadnica srpske zajednice u Hrvatskoj. Ima li se u vidu to da takve poruke dolaze od zastupnice u Evropskom parlamentu i da je upućena zajednici koja je unatoč takvom svojem iskustvu snažno doprinijela i doprinosi obnovi mira, povjerenja, međuetničke tolerancije i afirmacije manjinskih prava, te tako s drugima stvorila evropsku perspektivu i evropsko članstvo Hrvatske, slobodan sam Vas pozvati na zaštitu ovih vrijednosti te podsjetiti na zajedničku obavezu poštivanja obaveza iz pristupnog ugovora i njegovih aneksa.

Jedna od poruka mržnje kakve se mogu vidjeti po cijeloj Hrvatskoj (FOTO: Facebook)

Bilo bi veoma zabrinjavajuće kad ovakve i slične poruke ne bi naišle na snažnu i jasnu osudu predstavničkog tijela građana i građanki Evrope i čuvara njihovih prava i vrijednosti, to više što je EP nedavno i rezolucijom iskazao svoju osudu šovinizma i govora mržnje na prostorima Jugoistočne Evrope.

Navikavanje na takve pojave, oglušivanje o njih, njihovo toleriranje ili čak aktivno podržavanje, na kakvo, na žalost, nailazim u svojoj zemlji, opasna je, neslobodarska i nedemokratska praksa. Nesumnjivo i praksa protivna temeljnim vrijednostima na kojima je zasnovana Evropska unija.

Također sam Vas slobodan pozvati da učinimo sve da ovakvi istupi, posebno kad dolaze od nekog tko je zastupnik Evropskog parlamenta, ne budu još jedan od indikatora slabljenja političkih vrijednosti Evrope. Umnažanje ovakvih indikatora, posebno ovako ekstremnih, moglo bi imati razorne posljedice ne samo po ostvarivanje prava jedne fragilne manjine kao što je srpska u Hrvatskoj, niti samo po nepristran i uvjerljiv proces evropeizacije regije jugoistoka Evrope, već, bojim se, i po opće slabljenje političkog aquisa Unije.

Uvjeren sam da ćete učiniti sve što je u Vašoj moći. U meni i politici koju zagovaram i koju, siguran sam, dijelimo, imat ćete aktivnog i trajnog partnera.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com