SVI U ETNOGRAFSKI MUZEJ: Mitska bića Podravine stižu u Zagreb

A.B.

10. prosinca 2015.

SVI U ETNOGRAFSKI MUZEJ: Mitska bića Podravine stižu u Zagreb

U Etnografskom muzeju u Zagrebu, sutra (petak, 11. prosinca) od 19 sati, otvara se izložba "Čarobna družba – vjerovanja u nadnaravna bića u Podravini". Izložba je rezultat suradnje Etnografskog muzeja i samostalne umjetnice, nagrađivane fotografkinje Ive Lulić, koja će posjetiteljima predstaviti vjerovanja u nadnaravna bića uz fotografije bajkovitih prizora ambijenta Podravine i nadnaravnih bića. Fotografkinja Iva Lulić poznata je po svojim fotografijama mitskih bića, a na ovoj izložbi predstavit će autorske fotografije inspirirane podravskim narodnim vjerovanjima. Riječ je autoričinom fotografskom projektu u kojem je diljem Podravine nadnaravna bića uprizorilo lokalno stanovništvo. Izložba u Etnografskom muzeju kruna je njezinog četverogodišnjeg rada na ovu temu.

Ciklus fotografija izvrsno se uklopio u istraživanje Etnografskog muzeja temeljenog na kazivanjima suvremenih sugovornika, arhivske građe i drugih dostupnih izvora podataka o vjerovanjima u Podravini.

Vilinsko kolo (FOTO: Iva Lulić)

Izložba pojedinačno obrađuje nadnaravna bića, vile i vilovnjake, coprnice, more, divlje dekle, vede, mrake itd., vjerovanja u koja zauzimaju važno mjesto u tradicijskoj kulturi, a suvremeni trendovi modernog društva pokazuju kako su ovakve teme i danas iznimno dobro prihvaćene i popularne u cijelom svijetu.

Na zagrebačkoj izložbi svojim prikazima likova sudjeluju Zdenko Bašić, nagrađivani akademski filmski animator, Zdravko Tišljar, svestrani i priznati likovni umjetnik te nekolicina mlađih autorica – Marija Plečko, Petra Orbanić i Maja Jurjević. Zvučna kulisa izložbe aranžirana od zvukova prirode autorsko je djelo Ive Vičića. Autorica izložbe i kataloga je kustosica Etnografskog muzeja Danijela Križanec-Beganović. Autorica likovnog postava je Nikolina Jelavić Mitrović.

Izložba će biti otvorena do 31. svibnja 2016. godine, a za vrijeme trajanja bit će popraćena brojnim događanjima, od radionica i stručnih predavanja, preko kazališnih predstava i bajko-pričaonica do vilinskog bala i nagradnih igara.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Iva Lulić