TREĆI DAN: Na meniju su Berlusconi, regrutiranje u ISIS i #MeToo pokret

ZFF

14. studenog 2018.

TREĆI DAN: Na meniju su Berlusconi, regrutiranje u ISIS i #MeToo pokret

Treći dan je Zagreb Film Festivala i evo što na nas sve na njemu očekuje.

Očaj supružnika koji se nose s odlaskom svog sina u ISIS dominira prvim večerašnjim filmom u glavnom natjecateljskom programu. „Dragi sine“, intrigantno ostvarenje Mohameda Ben Attije, čiji su koproducenti slavni Luc i Jean-Pierre Dardenne, na rasporedu je u 18:30 u kinu Europa.

Dilema žene koja biva prisiljena na seks tema je filma „Sve je dobro“ njemačke redateljice Eve Trobisch, koji gledamo u 21:00 u kinu Europa. Junakinja će zatajiti da je silovana i pustiti da stvari teku svojim tokom, ali šutnja će imati posljedice, i to ne samo za njezinu vezu s partnerom. Film je ovjenčan nagradama na festivalima u Locarnu i Münchenu.

Ovaj dan na ZFF-u mogao bi se nazvati i Berlusconijevom srijedom - u fokusu čak dva filma našao se kontroverzni talijanski poduzetnik i bivši premijer. „Loro“ velikog Paola Sorentina prikazujemo u programu Velikih 5 u 17:00 u kinu Tuškanac. Riječ je o najprovokativnijem i najrazuzdanijem Sorrentinovom filmu koji su nazvali i dekadencijom nezapamćenih razmjera. 

Drugi film koji se bavi talijanskim medijskim mogulom je „Kajman“, politička satira Nanija Morettija, koja je po mnogima nagovijestila presudu Berlusconiju i utjecala na ishod parlamentarnih izbora u Italiji 2006. godine. Na rasporedu je u 18:30 u dvorani F22.

Program Ponovno s nama u 18:00 u MSU donosi treći film bosansko-hercegovačke redateljice Aide Begić. „Ne ostavljaj me“ govori o trojici malih sirijskih izbjeglica u Turskoj koji se nastoje izboriti za bolji život, a zanimljivo je kako je redateljica glumce pronašla među sirijskom siročadi u turskim izbjegličkim kampovima. 

Iz istog programa u 20:00 u kinu Tuškanac gledamo sjajan metafilm Sare Hribar i Marka Šantića. Film „Lada Kamenski“ koji progovara o sudbinama žena nepoželjnih na tržištu rada na Pulskom je festivalu dobio nagrade za najbolju debitanticu, glavnu glumicu i scenarij. Publiku će nakon projekcije pozdraviti brojna ekipa filma. 

Program u kinu Tuškanac nastavlja se u 22:00 kratkometražnim filmovima. U programu Kockice gledamo redateljski prvijenac Leona LučevaMalo se sjećam tog dana“.

Prva ostvarenja znamenitih čeških redatelja gledamo svake večeri u 21:00 u dvorani F22, a večeras je red na Janu Němecu i njegovim „Dijamantima noći“, priči o dva židovska mladića, bjeguncima iz vlaka koji ih prevozi u koncentracijski logor.

Ljubavnim pismom kinu mogao bi se nazvati film njemačkog klasika Wima WendersaKraljevi ceste“ iz programa Kino u kinu. Ovu dirljivu i duhovitu priču o muškom prijateljstvu imate priliku pogledati u 20:00 u dvorani Müller.

U programu Industrije islandski redatelj Hafsteinn Gunnar Sigurðsson na masterclassu u dvorani F22 u 16:00 govorit će o problemu ograničenih sredstava koja redatelji uspiju pribaviti za svoj prvi film. Stav je našeg gosta da ograničenja potiču kreativnost te neobična i zanimljiva rješenja.

U dvorani Müller u 18:00 u sklopu posebnog programa Festivali pod reflektorom gledamo izbor kratkih filmova prikazanih na 75. izdanju Venecijanskog filmskog festivala u sekciji Horizonti. Iako je selekcija brojčano malena, pokriva cijeli spektar: od drame do animiranog filma, od komedije do dokumentarnog filma.

Lupiga.Com via ZFF

Naslovna fotografija: ZFF