UPOZORENJE: Planiraju čak 80 hidroelektrana u strogo zaštićenim područjima Hrvatske, a 535 na Balkanu

Tris.com/ Lupiga

26. svibnja 2015.

UPOZORENJE: Planiraju čak 80 hidroelektrana u strogo zaštićenim područjima Hrvatske, a 535 na Balkanu

"Unatoč članstvu u Europskoj uniji u Hrvatskoj se planira izgraditi više od 80 hidroelektrana u strogo zaštićenim područjima. Najpogođeniji su nacionalni park Krka gdje postoje planovi za čak 4 hidroelektrane, zatim Rezervat Biosfere i regionalni park Mura – Drava – Dunav gdje postoje planovi za izgradnju još 9 hidroelektrana. Od izgradnje hidroelektrana nisu pošteđena niti Ramsarska područja poput Lonjskog polja ili delta rijeke Neretve", upozoravaju iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode.

Besmisleni nasrtaji na domaće rijeke ne prestaju. Primjerice, treba se samo prisjetiti rijeke Krke, koja je razlog postojanja Nacionalnog parka Krka, ali i izvor pitke vode za pola Dalmacije, a na kojoj su HEP, a od nedavno i neke privatne (?) tvrtke naumile graditi hidroelektrane. I to u blizini izvora rijeke (!).

"Podatci pokazuju da unutar postojećih strogo zaštićenih područja postoje planovi za izgradnju 535 hidroelektrana na Balkanu, a od toga je 113 hidroelektrana planirano unutar samih nacionalnih parkova. To stoji u studiji o planovima za izgradnju hidroelektrana unutar zaštićenih područja na Balkanu, koju su povodom 'Europskog dana parkova' – dana posvećenog zaštićenim područjima u Europi – predstavile međunarodne udruge za zaštitu prirode Riverwatch iz Austrije i Euronatur iz Njemačke", kaže Gligor Radečić iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode.

Kako stvari stoje, vlasti vode šizofrenu politiku: u jednom trenutku se navodno zalažu na zaštitu prirode kao temelj budućeg zdravog gospodarstva, a s druge strane servisiraju i zdušno podržavaju poslovne planove graditelja glomaznih elektrana u srcu najzaštićenijih krajolika. Nažalost, podršku velikom broju navedenih hidroenergetskih projekata unutar zaštićenih područja daju multinacionalne kompanije i banke sa sjedištem u članicama EU.

Tako se u Nacionalnom parku Mavrovo, u Makedoniji, planiraju čak 22 hidroelektrane, od kojih bi veliki broj njih trebale financirati Svjetska banka te Europska banka za obnovu i razvoj, kažu u organizaciji Riverwatch, koja sustavno nadgleda što se događa s europskim rijekama, a o kojima se premalo razmišlja, iako su temelj opstanka budućeg europskog stanovništva, piše portal Tris.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Save the blue heart of Europe