VRIJEDAN POTHVAT: Provjerio preko 150 akcija za pomoć unesrećenima u potresu kako bi otkrio kome se može vjerovati

Lupiga.Com

30. prosinca 2020.

VRIJEDAN POTHVAT: Provjerio preko 150 akcija za pomoć unesrećenima u potresu kako bi otkrio kome se može vjerovati

Razorni potres koji je jučer pogodio Petrinju i odnio sedam života pokrenuo je i lavinu netočnih vijesti. O tome piše portal specijaliziran za provjeru činjenica, Faktograf, objašnjavajući da je cilj nekih od takvih vijesti zarada, dok su druge produkt paranoje. Glavna platforma za širenje ovakvih vijesti ponovno su društvene mreže. 

Konzultant za informacijsku sigurnost, Alen Delić, na Twitteru je upozorio da se društvenim mrežama šire lažni brojevi računa za uplatu pomoći žrtvama potresa s epicentrom u Sisačko-moslavačkoj županiji. Delić se također upustio u popriličan poduhvat da provjeri sve postojeće kampanje koje se može pronaći online. Naime, on je samo na platformi GoFundMe pronašao 136 kampanja pod pojmom "croatia earthquake", a za dio njih je utvrdio kako se odnose na potres iz ožujka. 

„Moj doprinos će biti što je moguće više provjeriti sve kampanje i kontaktirati organizatore. Ukoliko ima dobrovoljaca da mi pomognu, neka mi se jave“, apelirao je Delić. 

Večeras je objavio i kako je, skupa s onima koji su mu se javili za pomoć u ovoj akciji provjere, pregledao preko 150 različitih kampanja za pomoć unesrećenima. Evaluirali su njihovu vjerodostojnost, transparentnost i rizike te su nastavili provjeru, uz najavu kako će sutra sve prikupljene informacije staviti dostupnima javnosti

„Premda nismo zaprimili potvrdu od policije i CERT.hr-a, nacionalnog tijela za informacijsku sigurnost, premijer Andrej Plenković zamolio je za oprez. Poručio je da se pojavljuju lažni računi za uplate pomoći i građanima poručio 'da se izbjegnu situacije koje bi mogle biti drugačije od onoga kako su zamišljene'“, piše Faktograf, napominjući kako je najbolje pomoći izravno žrtvama koje osobno poznajete

Ukoliko ipak niste u mogućnosti izravno pomoći žrtvama onda svoje povjerenje trebate dati organizacijama čiji je društveno korisni rad već dobro poznat, a za koje možete biti sigurni da će vaša sredstva uistinu doznačiti ljudima i organizacijama kojima su ona nužna. Primjerice, jedna od takvih provjerenih organizacija je Zaklada Solidarna koja je odmah nakon potresa pokrenula transparentnu akciju za pomoć građanima Sisačko-moslavačke županije. Iz Solidarne su poslijepodne objavili da su dosad prikupili 3.649.149,76 kuna pomoći za naše sugrađane i sugrađanke. Objasnili su da su donacije pristigle putem aplikacije KEKS Pay (1.400.000,00 kuna), PayPala (175.297,20 kuna) te direktnim bankovnim transferom i web doniralicom (2.073.852,56 kuna). 

Faktograf u nastavku teksta upozorava i na lažne vijesti koje šire tzv. generički portali koji skupljaju klikove izmišljanjem vijesti ili preuveličavanjem tragedija s ciljem zarade od oglasa koje postavljaju na svoje web stranice. 

„Na tragediji ovaj puta pokušavaju profitirati osobe koje stoje iza portala poput cajeviza.com te Facebook stranica Žene majke kraljice“, piše Faktograf, navodeći i neke od naslova lažnih vijesti, poput „Strahota u Zagrebu! Bolnice u ruševinama, 1000 mrtvih, javnost se jos ne oglašava!“ ili „Stiglo obavjestenje za sledecim udarom!“.

Jedna od ovih lažnih vijesti popraćena je i lažnim fotografijama, na kojima se umjesto urušene Petrinje nalaze uništene zgrade u Turskoj koju je potres pogodio 30. listopada. Ta objava sadrži i upozorenje o nadolazećim potresima, iako je poznato da seizmologija jednostavno ne može predvidjeti nove potrese, što su brojni hrvatski seizmolozi isticali još prilikom proljetnog potresa u Zagrebu. Faktograf navodi kako su se takva upozorenja pojavljivala čak i u Facebook grupi „Potres Sisačko Moslavačka županija, pomoć i informacije!!!“, ali su ubrzo uklonjena.

„Pored profitera, društvenim mrežama 'operira' i paranoja te razne teorije zavjera. Naime, pojavljuju se neobične dezinformacije o tome kako potres nije prirodnog porijekla. Pripisuje se, naime, supermodernom oružju zvanom 'Božja šipka' usmjerenom nedaleko od nuklearne elektrane Krško. Cilj je, dakako, ostvarenje novog svjetskog poretka temeljenog na drugačijem valutnom sustavu. Tvrdi se i da se namjerno zataškava stvarna snaga potresa, koja je zapravo 7 stupnjeva po Richteru, što nije točno. Prema Seizmološkoj službi, magnituda potresa iznosila je 6.2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VIII-IX stupnja EMS ljestvice“, zaključuje Faktograf svoj tekst.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HINA/Tomislav Pavlek