ŽIVITE ODRŽIVO: Ovako je bilo na ZegeVege festivalu

J.S.

10. rujna 2015.

ŽIVITE ODRŽIVO: Ovako je bilo na ZegeVege festivalu

ZegeVege festival održivog življenja i ove je godine posjetio veliki broj Zagrepčana i njihovih gostiju. Festival je u petak i subotu održan na glavnom zagrebačkom trgu. Kako su i najavljivali organizatori, udruga Prijatelji životinja, ovogodišnji ZegeVege imao je dosad najviše izlagača i štandova na kojima su se predstavili brojni ekološki poljoprivrednici, ali i proizvođači i distributeri proizvoda, uglavnom kozmetičkih, koji nisu testirani na životinjama.

Upravo je onaj dio festivala koji je bio posvećen hrani i izazvao najviše zanimanja kod posjetitelja koji su imali priliku probati kakvog je okusa kebab, kobasice, pašticada ili burger u veganskoj izvedbi. Mnogi su htjeli kušati kulen bez mesa ili vidjeti kako pohati razna jela bez korištenja jaja.

Tofu
Nije meso - jela od tofua (FOTO: Matej Čelar/M3Photography)

Festival koji je, inače, dio dobro poznatog međunarodnog festivala Veganmania, otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, rekavši kako je ponosan na ZegeVege festival, koji se već osam godina zaredom održava u glavnom gradu.

„Ovo ovdje rapsodija je zdrave hrane“, oduševljeno je izjavio Bandić vidjevši što se sve nudi na mnoštvu štandova.

Posebnu pozornost izazvao je neobični gost ovogodišnjeg ZegeVegea, Patrik Baboumian, najavljen kao najjači čovjek Njemačke i svjetski rekorder u dizanju teških tereta. Naime, Baboumian je vegan i promotor veganskog načina života koji je često gost sličnih manifestacija na kojima uvijek ističe kako mu za snagu nije potrebno meso.

Baboumian je 2011. godine proglašen najjačim čovjekom Njemačke, a šest godina prije toga prestao je jesti meso jer je odlučio da zbog njega "više neće nastradati niti jedna životinja". Primijetio je kako je nakon te odluke postao još snažniji i mogao dizati još teže utege. Nakon što je proglašen najjačim čovjekom, napravio je korak više i iste godine postao vegan. Na koncu je 2013. godine postigao i svjetski rekord u dizanju najtežeg tereta koji je čovjek ikada podigao, nosivši cijelih deset metara po pozornici teret težak 550 kilograma, što odgovara težini većeg konja ili, recimo, težini jedanaest vreća cementa.

Patrik Baboumian
 „How to Become a Vegan Badass“ - Patrik Baboumian (FOTO: Matej Čelar/M3Photography)

Baboumian želi razbiti mit da snažni muškarci trebaju jesti puno mesa i ostalih namirnica životinjskog podrijetla. Prešao je s vegetarijanstva na veganstvo jer je shvatio da "ako te zaista vodi suosjećanje, nije dovoljno samo prestati jesti životinje, već bi trebalo bojkotirati cijelu industriju iskorištavanja životinja."

"Moja snaga ne treba žrtve. Moja snaga je moje suosjećanje", riječi su Patrika Baboumiana koji je na jednom od štandova ZeGeVege festivala predstavio svoju knjigu „How to Become a Vegan Badass“ i održao predavanje o svojim iskustvima kako biti snažan i izdržljiv uz vegansku prehranu.

Osim veganske hrane, brojni izlagači, koji su zauzeli neke od čak 90 štandova, nudili su promotivne prodaje svojih proizvoda, ali i besplatne kozmetičke i frizerske tretmane. Tako su Zagrepčani imali priliku pohađati radionice kuhanja, radionice urbanog vrtlarenja i održivog stanovanja, predavanja, dječji kutak s radionicama za najmlađe, ali i pogledati neke ekološke inovacije i projekcije dokumentarnih filmova.

Govorilo se, kako i priliči, o veganskoj prehrani i sportu, utjecaju prehrane na ekologiju, kućnom kompostiranju, poboljšanju kvalitete života veganskom prehranom, biljnim bjelančevinama, razotkrivanju mitova o mlijeku, aktivizmu u praksi, širenju suosjećanja na sve životinje…

Doručak
O veganskom doručku (FOTO: Matej Čelar/M3Photography)

Cilj samog festivala najbolje je, u samo nekoliko riječi, predstavio Luka Oman, dugogodišnji predsjednik udruge Prijatelji životinja.

„Ove smo godine odlučili posjetitelje ZegeVege festivala educirati o tome što je to održivi život“, rekao je Oman u društvu festivalskih maskota Mrkvića i Graškića.

Za sve vas koji ste propustili veganski spektakl u središtu Zagreba, kojeg je, vrijedi primijetiti, na trenutke ometala kiša, ovdje donosimo nekoliko fotografija kako biste osjetili djelić atmosfere.

Slastice
O slasticama (FOTO: Matej Čelar/M3Photography)

 

Sijanje
O drugačijem pristupu sijanju (FOTO: Matej Čelar/M3Photography)

 

Atomic dance factory
Nije nedostajalo ni glazbenog te plesnog programa - Atomic Dance Factory (FOTO: Matej Čelar/M3Photography)

 

Doručak
Veganski doručak (FOTO: Matej Čelar/M3Photography)

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: ZegeVege