ZLATKO DIZDAREVIĆ: Što nakon Pariza

Zlatko Dizdarević

17. studenog 2015.

ZLATKO DIZDAREVIĆ: Što nakon Pariza

"Dio svijeta, onog zapadnog i 'demokratskog' je u šoku. U iskrenom bolu i nevjerici pred pitanjem kako je to moguće, većinski se prislanjaju uz satansko zadovoljstvo izvođača terorističkih radova, u kontinuitetu. Drugi dio koji u ovakvim situacijama obično nije važan, osim što je kolektivno kriv, zna o čemu se radi i oni zato nisu iznenađeni. Prema podacima koje je 2012. godine objavio U.S. National Counterterrorism Center, između 82 i 97 posto svih žrtava terorizma u svijetu, motiviranog vjerskim razlozima, u posljednjih pet godina su muslimani.

Eto zato oni razumiju o čemu se radi, i nisu iznenađeni, uglavnom. To, naravno, nema veze s intimnim ljudskim saosjećanjem s nevinim žrtvama, ma gdje bile. Ovo su, tako nekako, kazali odmah u "breaking news" i Obama i Hollande, Karry, naravno Netanyahu i Erdoan, kao i Assad i lider Hezbollaha Nasrallah... Naravno, duboko su šokirani i Ban Ki-moon i Jean Claude Juncker.

Assad je kazao da žali, ali i da razumije, jer to isto rade i u Siriji. Njemačka televizija odmah je saopćila da 'njihov ministar Steiner nije nasjeo na Assadovu izjavu jer Pariz nema veze sa Sirijom...' Ako nema, kakve veze onda ima hitra vijest da su dvojica terorista Sirijci i da su ušli kao izbjeglice u Francusku. Kao usput se spominje onaj treći koji je rođen i odrastao u Francuskoj. Konstatacija o onoj dvojici, i sirijskom pasošu na krvavom licu mjesta, onako kao usput direktno određuje krivca ali i legitimira zidove i žice na slobodnim putevima Evrope. Zapad je do savršenstva doveo tehniku dislociranja krivice gdje i kako treba. Desni ekstremisti, fašisti i podjednako IS trljaju ruke od zadovoljstva. Samo nek' se puca i samo nek' je straha", piše Zlatko Dizdarević čiji cijeli tekst možete pročitati na portalu Radio Sarajevo

Lupiga.Com via Radio Sarajevo

Naslovna fotografija:wikipedia.org