Autor: Robert Sabbag

Zaslijepljen bjelinom

Zaslijepljen bjelinom

bozzo

12. 02. 2003.

ocjena:
godina izdanja: 2002.
izdavač: Celeber
Zaslijepljen bjelinom najnovije je izdanje Celeberove biblioteke Y kojom taj hrvatski književni nakladnik želi čitalačkoj publici, pretežito onoj mlađe, studentske i srednjoškolske dobi dati na uvid literarna djela koja tematiziraju pomalo tabuizirana područja modernog ljudskog življenja, poput seksa i droge. Tako nam ovaj roman priča fikcionaliziranu biografiju američkog krijumčara kokaina Zacharyja Swanna, u kojoj dinamične i zabavne opise njegovih akcija i podviga kojima je nebrojeno puta nadigrao policiju i vlasti obogaćuje vjernom rekonstrukcijom raskalašenih hippijevskih peace and love dana ranih ' 70.-tih, ali i esejističkim umecima u štivo, nas upoznaje sa raznim aspektima kokaina i drugih narkotičkih supstanci, uz dodatak opširnog rječnika termina i pojmova iz žargona kojime se pripadnici narkomanskog podzemlja služe u svakodnevnom međusobnom komuniciranju
Zaslijepljen bjelinom
Zaslijepljen bjelinom roman je o Zacharyju Swanu, legendarnom američkom krijumčaru kokaina koji je vladao tim kriminalnim biznisom ranih ' 70.-tih godina 20. stoljeća. On se proslavio brojnim pažljivo smišljenim i do u tančine isplaniranim krijumčarskim podvizima i prevarama, kojima je nebrojeno puta nadigrao policiju i carinske vlasti, a Robert Sabbag minuciozno u svom romanu rekonstruira Swannove krijumčarske akcije. Također, on čitatelja vraća u šareni, prepun droge hedonistički svijet ranih ' 70-ih i vrlo vjerno svojim lepršavim i ležernim proznim stilom svoje stranice ispunjava duhom i opuštenom atmosferom tih hippijevskih peace and love dana. Pri tome služi se nelinearnim pripovijedanjem i skakanjem s jedne godine na drugu i s jednog Swannovog podviga na drugi, često se iz sadašnjosti vračajući na neka već prošla zbivanja.
Roman je napučen raznolikim likovima iz narkomanskog podzemlja, koje krase maštoviti, živopisni nadimci (Galeb Billy, Adrian Mogul, Fini Mickey, Rainy Dey isl.) koji iz sjećanja izvlače filmske likove Quentina Tarantina,  poznatog po adoraciji tog dekadnog ogranka 20. stoljeća. Sabbagovi likovi kao da su sišli sa kino platna na kojem se daje Quentinov film, ili pak njegovog iskusnijeg njujorškog kolege Martina Scoresesea, jer Sabbagov povratak u sedamdesete i rekonstrukcija tih raskalašenih godina priziva u pamćenje Scorseseove filmske freske (Raging bull, Casino, Taxi driver, Good fellas...) kojima je taj izuzetni filmaš podigao celuloidni spomenik istom tom povijesnom razdoblju.
Roman je pisan dinamičnim stilom, filmski, usredotočujući se na akciju i samu izvedbu brojnih Swannovih krijumčarskih podviga, uz tek povremeno i rijetko psihologiziranje, koje se većinom bazira na prikazu ovisničkih tripova i drogom izazvanih vizija i paranoja. Zaslijepljen bjelinom zabavan je i dinamičan roman, te nerijetko vrlo duhovit, a Robert Sabbag ostavlja dojam čovjeka duboko uronjenog u tajne krijumčarenja narkotika i trgovine kokainom, biznisa koji obiluje raznoraznim spletkama, prevarama i obmanama, i kod kojega se nikome vjerovati ne smije, sem samome sebi.
Ovaj roman donosi nam i dvadesetak stranica dug, vrlo sveobuhvatan i temeljit Sabbagov esej o kokainu, koji se dotiče te opojne supstance sa raznih gledišta, i govori o načinu uzgoja, proizvodnji, preradi, povijesnom pregledu medicinskih istraživanja tog narkotika, pa do razmatranja njegove štetnosti, kao i o učincima koje ostavlja na ljudski organizam i čovjekovu psihu. Zadnje stranice knjige donose nam i opširni dodatak s enciklopedijskim tumačenjima i objašnjenjima brojnih pojmova iz narkomansko-krijumčarskog miljea - od razvrstavanja različitih vrsta narkotika na njihove tipove i objašnjavanja i opisivanja djelovanja svakog od njih, pa do kratkog rječnika koji čitatelju pruža pojašnjenje pojedinih pojmova i termina iz žargona kojime se pripadnici narkomanskog podzemlja služe u svom govoru.