A SADA SPEKTAKL: Veliki tinejdžer s nikad bogatijim programom

P.V.

10. studenog 2016.

A SADA SPEKTAKL: Veliki tinejdžer s nikad bogatijim programom

Pred nama je devet festivalskih dana i više od stotinu filmova. Upućeni će odmah prepoznati kako se radi o Zagreb Film Festivalu koji počinje u subotu 12. studenog i potrajat će sve do nedjelje 20. studenog. Festival je danas pravi tinejdžer, slavi svoj četrnaesti rođendan, a Lupiga je imala čast da bude s njim od samog njegovog rođenja, gledajući ga kako iz dječjih kolica staje na svoje noge, počinje hodati i upisuje se na listu važnih festivala u ovom dijelu Europe, svake godine sa sve bogatijim programom. 

Ovogodišnje festivalsko izdanje svakako je rekordno po pitanju programa, a najbolje europsko kino o čemu smo nedavno pisali, Kino Europa i ostale festivalske lokacije tijekom narednih devet dana pohodit će preko 150 gostiju iz cijelog svijeta. Osim u kinu Europa ZFF će se odvijati i u kinu Tuškanac, Dokukinu KIC, a neke projekcije održat će se i u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti i Goethe instituta. 

„Ove godine imamo tematski i žanrovski najraznovrsniju filmsku ponudu koja uključuje komedije, drame, ali i dosad najveći broj trilera. Izuzetno nam je drago da čak četiri dugometražna igrana filma režijski potpisuju žene, što je također rekord u natjecateljskom programu. Zanimljivo je da i u preostalim natjecateljskim programima prevladavaju žene“, objasnio je direktor festivala Boris T. Matić

Cijela ovogodišnja priča počinje u subotu u kinu Europa, gdje će se nakon svečanog otvorenja prikazati „Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija“, topla priča o ljubavi i boksu iz hladne Finske, inače kandidat te zemlje za Oscara. U Zagreb tom prilikom stižu redatelj filma Juho Kuosmanen i glumica Oona Airola. Film je to koji se, kako kaže sam Kuosmanen, manje bavi boksom, a više ljudima koji dobivaju svoju veliku priliku, ali je ne iskoriste. Glavni protagonist je slavni finski boksač Olli Mäki, koji ima priliku boksati za titulu svjetskog prvaka, ali se teško nosi s tom ulogom. U festivalskoj knjižici „Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija“ koji je dobitnik nagrade Izvjestan pogled na ovogodišnjem Cannesu, opisuje se kao „reska i duhovita kritika medijske mašinerije i zabavne industrije opsjednute spektaklom i pobjedničkim titulama“.

Gosti na otvorenju će biti i akteri srpskog filma „Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato“, glumci Slavko Štimac, Bogdan Diklić i Hana Selimović, te redatelj Srđa Penezić. Bajka je to za odrasle, koja prati Dobricu, čovjeka kojeg život nije mazio. Kao beba je pronađen napušten na otpadu, a većinu je života proveo po sirotištima i zatvorima. Po prirodi prostodušan, Dobrica u ljudima vidi samo dobro, zbog čega je meta ismijavanja svoje okoline, međutim do preokret dolazi kada se Dobrica zaljubi u prostitutku ovisnu o drogama. Tijekom festivala za ovaj su film rezervirana tri termina, a projekcija koja će se u nedjelju u 19 sati održati u kinu Europa, bit će prva inkluzivna projekcija u povijesti ZFF-a, tijekom koje će film moći pratiti slijepe i slabovidne osobe te gluhe i osobe s oštećenjima sluha. Takva projekcija organizirana je i za hrvatski film „Trampolin“, a sve u suradnji s Udrugom Zamisli te uz potporu HBOR-a.

Najviše pozornosti publike svakako će imati „Ne gledaj mi u pijat“, debitantski dugometražni film Hane Jušić, koji se s brojnih svjetskih filmskih festivala već neko vrijeme vraća s vrijednim nagradama. Film prati obitelj Petković, čiji se članovi međusobno izluđuju, a zanimljivo je kako je autorica 2012. godine s filmom „Terarij“ osvojila Zlatna kolica ZFF-a. 

Osim ova tri filma, u glavnom natjecateljskom programu su i „Dva svijeta“ (izraelsko-francuski film, neobična priča o tri palestinske Izraelke u Tel Avivu); „Flamansko nebo“ (belgijski film o obiteljskom bordelu i tri generacije žena); „Kuća drugih“ (potresni gruzijski film o građanskom ratu nakon kojeg su „pobjednici“ zauzeli kuće „gubitnika“); „Miran čovjek“ (priča o društvenoj apatiji i dehumanizirajućem zakonodavnom sustavu temeljena je na seriji stvarnih slučajeva iz kineske crne kronike); „Noćne životinje“ (britansko-američka produkcija, spoj romanse i noir-trilera slavnog modnog dizajnera Toma Forda, nagrađenog nagradom žirija u Veneciji); „Okus tinte“ (francuski film koji se bavi neobičnom pričom koja se počinje događati između besperspektivnog mladića i ljubavnice njegovog oca); „Oslobođenje Skoplja“ (redateljski uradak Rade i Danila Šerbedžije); „Psi“ (francusko-rumunjska produkcija, humorom začinjena mješavina atmosferičnog vesterna i napetog trilera); „Sukob“ (egipatski kandidat za Oscara, napeta drama nabijena akcijom čija se radnja u potpunosti odvija u skučenom prostoru policijskog kombija koji prevozi pritvorene demonstrante tijekom Egipatske revolucije); „Trampolin“ (dugometražni igrani prvijenac Katarine Zrinke Matijević u čijem je fokusu odnos između majke i kćeri zarobljenih u ciklusu nasilja), dok će se kultni film „Sudar“ Davida Cronenberga prikazati izvan konkurencije, povodom 20 godina od nastanka filma, a u sklopu novouvedenog programa kina Europa simptomatičnog naziva „Kinolektira“. Vrijedi primijetiti i kako u utrci za Zlatna kolica sudjeluje rekordan broj naslova iz hrvatske produkcije. 

O najboljim dugometražnim filmovima odlučivat će tročlani žiri - Andreas Dresen, njemački redatelj; Fred Breinersdorfer, producent i scenarist te Mira Staleva, zamjenica direktora Sofia Film Festivala. Kratke filmove iz kratkometražnog natjecateljskog programa ocjenjivat će Vanja Kaluđerčić, selektorica; Daina Oniunas-Pusić, lanjska pobjednica u programu Kockice te Nora el Hourch, prošlogodišnja pobjednica u kategoriji kratkometražnog filma.

Na ovogodišnjem ZFF-u uvedena je i nagrada Zlatni bicikl, a ona se dodjeljuje filmovima u programu „Ponovno s nama“. Radi se o filmovima autora čiji su raniji uratci prikazivani na prijašnjim izdanjima festivalima, a po prvi puta dobiva natjecateljski karakter. 

ZFF
Obećavajući program koji je odabrao povjesničar Daniel Rafaelić (SCREENSHOT: ZFF)

„Rezultat je to naše težnje da sustavno pratimo rad 'starih' ZFF-ovih autora, ali i da na njihova nova ostvarenja stavimo nešto veći fokus nego ranijih godina“, objašnjavaju organizatori.

Obećavajuće zvuči i program koji je osmislio povjesničar Daniel Rafaelić. On je iz golemog arhivskog blaga istočnoeuropske kinematografije odabrao ponajbolje naslove iz žanra komedije i sastavio program „Čemu smo se smijali u socijalizmu“, a među ostalim tu su "Balkanski špijun", "Ciguli miguli" i "Joe limunada". Tu je i zanimljiv izbor mockumentaraca koje ZFF donosi u suradnji s filmskom kritičarkom Dianom Nenadić.

Pobrajati cijeli program ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala mogli bismo do sutra, stoga vam preporučujemo da sami dobro proučite službene festivalske stranice i pronađete nešto za sebe, uz obavezan savjet da ovaj spektakl filmova nipošto ne propustite

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: ZFF