axis of evil

Ivor Car

14. ožujka 2002.

axis of evil

Sjedinjene Američke Države su jučer proširile svoj skromni popis zemalja koje smatraju svojim neprijateljima. Uz zemlje koje su se već prije nalazile na američkoj "crnoj listi" sada su i Libija, Kuba i Sirija. Sve su to "Osovine zla"!
Već smo pisali o popisu zemalja za koje se smatra da od Amera mogu dobiti po glavi s jednom ili nekoliko atomskih bombi. Dakle među ekipom popularno nazvanom "Osovina zla", od jučer se nalaze i Libija, Kuba i Sirija. Već od prije ekipu sačinjavaju Iran, Irak i Sjeverna Koreja.
Naziv "Osovina zla" je po prvi puta upotrijebio američki predsjednik George W. Bush i od tada se ustalilo za sve države koje si namjeravaju priskrbiti oružje za masovno uništenje. Ameri su osobito alergični na one koji žele biološko oružje. Jedna od američkih bojazni je da bi oružje koje ove zemlje razvijaju moglo doći u ruke terorista, što bi ih moglo dovesti u srž američke borbe protiv terorizma.
Sve ovo ili bar većinu, izrekao je jučer američki državni podtajnik John Bolton u svome govoru poetično nazvanom "Iza osovine zla". Sve te zemlje Bolton nije htio optužiti još i za suradnju i udruživanje u proizvodnji nepoželjnog oružja, ali je napomenuo kako je kubanski predsjednik Fidel Castro prošle godine posjetio i Iran i Libiju i Siriju. Jadni Ameri pa oni nemaju takvog oružja, niti su bilo s kim udruženi!