Belgijanci odobrili eutanaziju

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Belgijanci odobrili eutanaziju

Nizozemska je bila prva u svijetu, a samo mjesec i pol nakon nje istu stvar je učinila i Belgija, koja je tako postala druga zemlja svijeta koja se odlučila ubojstvo iz milosrđa, eutanaziju, proglasiti legalnim. Nakon usvajanja zakona o legalizaciji "dobre smrti" (grčki eu=dobra i thantos=smrt), liječnici više neće biti kažnjavani ukoliko usliše želje svojih neizlječivih pacijenata.
Nakon što su njihovi susjedi, Nizozemci prvi u svijetu legalizirali ubojstvo iz milosrđa iliti eutanaziju, na takav korak su se odlučili i Belgijanci. Sinoć je parlament ove zemlje, mnogima poznate po najdosadnijoj nogometnoj reprezentaciji koja nastupa na skorašnjem svjetskom prvenstvu, usvojio zakon kojim eutanazija postaje legalna u određenim okolnostima. Zakon je prihvaćen uvjerljivo, dakle pobjedom koalicije liberala, socijalista i zelenih nad kršćanskom oporbom. Za zakon je glasalo 86 zastupnika, dok je protiv njega bilo njih 51, a 10 zastupnika se nije moglo odlučiti za koju opciju dati svoj glas.
Te određene okolnosti se svode uglavnom na nekažnjavanje liječnika koji udovolje pacijentovim željama za smrću, ukoliko taj pacijent trpi permanentne i neizdržive bolove uslijed neke neizlječive bolesti. Drugim riječima pomoći mu više nema. Kako bi se ipak eutanazija smanjila isti zakon predviđa kako će svi lijekovi protiv bolova biti besplatni, kako bi se neizlječivo bolesne, siromašne osobe odlučile za život.
Zakon će stupiti na snagu za par mjeseci, a izvršenje eutanazije biti će strogo izolirano. O tome kako su Nizozemci riješili istu stvar i opširnije o samoj eutanaziji pročitajte na Lupigi, klikom ovdje.