Blaine ponovo izaziva okrutnu sudbinu

Božidar Alajbegović

8. studenog 2003.

Blaine ponovo izaziva okrutnu sudbinu

David Blaine - neki kažu iluzionist, drugi vele egzibicionist - ali, ma kako ga nazivali, taj ludo-hrabri Amer i dalje ustrajava da na sebe skreće pažnju svjetske javnosti. Tako je jučer, tek par tjedana nakon svog zadnjeg pothvata (44 dana gladovanja u staklenom kavezu usred Londona) Blaine najavio svoju skorašnju novu avanturu. Što će ovoga puta izvesti, saznajte u
David Blaine 4. travnja iduće godine slavi svoj trideset-i-neki rođendan. To bi bilo potpuno irelevantno i nevažno da on nije odlučio svoj rodni dan 2004. proslaviti na prilično nesvakidašnji način. 

Svoj rođendan Blaine je odlučio obilježiti tako što će skočiti iz helikoptera u morsku vodu. Bez padobrana. Sa visine od oko 150 metara. Medicinski stručnjaci upozoravaju da, ne izvede li taj pothvat savršeno, Blaine može snositi nesagledive posljedice, od slomljene kičme i nepokretnosti, do smrti.

"Prilikom skoka sa tolike visine tijelo u vodu mora ući potpuno ispruženo, u savršenoj okomici. Ne izvede li se skok savršeno i bez greške, udarac tijela u vodu ni po čemu neće se razlikovati od udarca u beton", citira Blaine riječi upozorenja, te kaže da je rizika u potpunosti svjestan, ali ga to nimalo ne odvraća od njegovog suludog nauma.

Osvrćući se na svoj nedavni pothvat (44 dana izgladnjivanja u staklenom kavezu), Blaine kaže da je na korak od prekida bio jedino u trenutku kad se neki čovjek popeo gore, do kaveza u kojem je ležao i prerezao mu dovod vode. Također napominje da mu još uvijek nije jasno zašto se ljudi toliko uzbuđuju oko čovjeka koji svoje dane provodi sjedeći u staklenom kavezu. Inače, spomenuti izgrednik uhapšen je i sudit će mu se zbog ugrožavanja Blaineovog života.

U intervju kojeg je dao Larryju Kingu Blaine je rekao da je nakon izlaska iz kaveza poslije 44 dana osjećao veliku bol u mišićima, a ustanovljen mu je i nepravilan rad srca. No, eto, to ga nimalo ne sprječava da već planira i priprema svoj novi, po život još opasniji, pothvat.