Blok E leglo SARS-a

Ivor Car

1. travnja 2003.

Blok E leglo SARS-a

Red bi bio da napokon i Lupiga progovori o teškom akutnom respiratornom sindromu, još uvijek poprilično nepoznatom. To je priča i o nesretnom bloku E jednog stambenog kompleksa u Hong Kongu čiji su stanari zadržani u svojim stanovima pod prijetnjom. Još ćemo vam i reći zašto nam znanstvenici savjetuju da što češće peremo ruke.
Potvrđeno je kako je 213 osoba koje žive u 19 stambenih blokova Amoy Gardens u Hong Kongu zaraženo virusom teškog akutnog respiratornog sindroma (engl. SARS), od kojih čak 107 stanuje u bloku E. Zbog toga ne čudi što se jučer u "ukleti" blok E uputila ekipa zdravstvenih radnika, zajedno s policajcima koji su zapriječili izlaz iz bloka i tako će ostati sve do 9-og travnja. No, čini se na osnovu izjava "zarobljenih" stanara kako je veliki dio stanara zajedno sa svojim obiteljima već "zbrisao" iz ove zgrade u srcu kvarta Kowloonoa (poznatog kao rodno mjesto Brucea Leea)u kojem živi trećina od svih 7 milijuna stanovnika Hong Konga. Stanari će za vrijeme prisilnog boravka biti podvrgnuti medicinskoj skrbi i dobijati dnevno tri, pazi sad, besplatna obroka. Ukoliko netko ipak šmugne, suočava se sa zatvorskom kaznom. Njihove reakcije su kao uvijek i svugdje u svijetu različite. Dok je jedan mladić sa zadovoljstvom govorio kako će deset dana samo "visiti" na Internetu i igrati video igrice, jedna gospođa je gunđala kako bi bolje uvjete dobila u zatvoru. Ministar zdravstva izjavio je kako je sada na njima da otkriju virus u fekalijama stanara i probaju otkriti uvjete u kojima se virus prenosi.
U Hong Kongu jučer je od ove bolesti umrlo još dvoje ljudi, što je broj smrtno stradalih od SARS-a u gradu povećalo na 15, odnosno na 61 u cijelomu svijetu u kojem je, smatra se, zaraženo više od 1 700 osoba i to uglavnom u Aziji.
Hong Kongom se još uvijek širi panika pa su neke tvrtke organizirale rad osoblja od kuće, dok su neki šefovi pripremili plan u slučaju nužde, ako im se radnici zaraze. Škole su, osim u Hong Kongu, još uvijek zatvorene i u Singapuru u kojem su na aerodromu zaposlene medicinske sestre koje pregledavaju pristigle putnike! Za pretpostaviti je kako će se bolest nastaviti širiti ubrzanim tempom, jer su virusom prestrašeni turisti i poslovni ljudi Hong Kong napustili glavom bez obzira.
Znanstvenici kažu kako od SARS-a za sada umire 4% zaraženih. Savjetuju nam da što češće peremo ruke. Zašto ruke, pitate se. Zato što se prehlada i gripa mogu prenijeti i putem bezazlenog rukovanja sa zaraženom osobom koja je netom prije obrisala nos ili pak stiskanjem gumba u liftu koji je nedugo prije stisnula zaražena osoba, odmah nakon što je kihnula. Mogućnosti su dakle bezbrojne, pogotovo što se virus prenosi mnogo lakše nego što se to isprva mislilo. Utjehu vam možemo jedino ponuditi prenijevši vam poruku iz Svjetske zdravstvene organizacije kako će virus uskoro biti identificiran, a pronalazak lijeka nedugo potom. Nadajmo se!