BONOVI MALOG IVICE: Zašto me prisiljavaju da kupujem kod Todorića?

Ivan Kegelj

27. veljače 2012.

BONOVI MALOG IVICE: Zašto me prisiljavaju da kupujem kod Todorića?

Već godinama u Republici Hrvatskoj platežno sredstvo nije samo kuna. U velikom broju poduzeća radnici umjesto kuna povremeno primaju valutu Ivice Todorića, K plus bonove koji se mogu potrošiti samo u trgovinama spomenutog "feudalnog gospodara". Portal Net.hr kontaktirao je nekoliko radnika koji su na oglasniku objavili da prodaju Todorićeve bonove, objašnjavajući da u Konzumu ne žele kupovati. Kao i u svemu drugom vezanom za malog Ivicu, država blagonaklono gleda na praksu koja podrazumijeva da platni sustav zemlje ne funkcionira isključivo na temelju oficijelne valute.

 

Nudim 5x100 kuna Konzum bon za 450 kuna 'keša'. To jest nudim popust od 50 kuna. Da objasnim: radim u firmi gdje se jedan dio plaće isplaćuje u bonovima, a kako ja ne kupujem u Konzumu, cilj mi je riješiti se bonova. Bonovi su s pečatom i potpisom i nisu nikakvi lažnjaci".

Tako glasi oglas postavljen na jednom od popularnih hrvatskih on-line oglasnika u kojem se očajni radnik pokušava riješiti Todorićeve "valute" u čijem mu je obliku isplaćeno pola teško zarađene plaće. Radnike se time direktno upućuje na mjesto gdje bi trebali ostaviti svoj netom zarađeni novac. Ukoliko ne želi kupovati kod Todorića, radnik se mora izložiti neugodnom procesu preprodaje bonova na internetu. Za to su se spremni odreći i dijela svoje plaće.

'Zašto bih trošila kod Todorića?'

Danas.hr stupio je u kontakt s jednom od radnica kojoj je na taj način isplaćena plaća. Žena je ogorčeno prokomentirala: "Oni nas prisiljavaju da trošimo kod 'njega' (Ivice Todorića, op.a.). A zašto bih ja trošila kod njega? To je prva stvar koje me naživcirala oko tih bonova. S tim bonovima možda možeš svašta kupiti, ali ne možeš platiti račune", kazala nam je radnica čiji su podaci poznati redakciji. Gospođa već nekoliko mjeseci radi za tvrtku koja broji desetak zaposlenika te joj se za to isplaćuje minimalna plaća. Pola od toga iznosa isplaćuje joj se u bonovima. Od nje doznajemo da je to slučaj i sa drugim radnicima u toj tvrtki te da ista praksa traje puno duže nego što je ona tamo zaposlena.

'Radnici se boje prijaviti vlasnika tvrtke'

Sindikalist Ozren Matijašević uvjerava nas da se radi o protuzakonitoj praksi te ističe da i sami dobivaju pritužbe drugih sindikata o istom načinu isplate plaća. "To se uglavnom događa u realnom sektoru, u privatnom vlasništvu, gdje nema sindikata u blizini. Radnike je zato strah to prijaviti primjerice inspektoratu, na to se teško odlučuju. Uostalom, imali smo slučajeva kada bi radnik takvo što prijavio pa su nad njim vršeni pritisci u firmi", priča nam Matijašević također ističući kako se radnike time uvjetuje i gdje će potrošiti svoju plaću.

Odgovore smo zatražili i od Vlade, no do trenutka objave teksta nismo ih dobili. Zanimalo nas je, među ostalim, i što Vlada radi kako bi suzbila ovakvu praksu.

Todorić je posvuda

Podsjetimo i na to kako je još prošli tjedan objavljena vijest o radnicima Diokija koji su, umjesto plaća, dobili bonove za trgovački lanac Konzum u iznosu od 200 kuna po zaposlenom. Iz Agrokora su tada tvrdili kako se radi o kompenzaciji s Diokijem za isporučenu plastiku. A prema navodima radnice s kojom smo razgovarali, navodno je to slučaj i s njezinom tvrtkom.

Jelena Šimac
27.02.2012.

Lupiga.Com via www.net.hr