"Božje stablo" - opravdava taj naziv

Elfrida MatučMahulja

6. listopada 2005.

"Božje stablo" - opravdava taj naziv

Znate li koje stablo nosi ovaj naziv naveden u naslovu? I znate li zašto? Stablo masline, olive, ulike ili ulikve kako je sve ne zovu u mome kraju. U kršu i kamenu ova se stogodišnja stabla opiru burama i neverama, dajući plodove zlata vrijedne svojim vlasnicima. Godinama zapostavljene, zarasle u šmrike i drač, odjednom su ponovo u centru pažnje dok radoznali turisti uživaju berući ih

Punat, 2. - 5.11.2005. "Zlatna maslina 2005."

Punat, na otoku Krku, osim što je poznat po svojoj najvećoj marini (ujedno i prvoj koja se u Hrvatskoj podičila plavom zastavom) te prekrasnoj uvali na čijoj se obali smjestio, ujedno je i mjesto s najjačom tradicijom maslinarstva i prerade maslina na Otoku.

Maslina – "Božje stablo" (kako je vole zvati) i domišljatost Puntara (naročito onih koji rade u hotelijerstvu), zaslužni su i za produženje turističke sezone u ovom primorskom mjestašcu a time i na cijelome otoku Krku. Kada većina primorskih mjesta, naročito onih na hrvatskim otocima već debelo spava dubokim zimskim snom, u Puntu i oko njega turisti uživaju berući masline po maslinicima i promatrajući put nastajanja poznatog i nadasve zdravog maslinovog ulja u puntarskoj uljari, pa tako mjesto živi za turizam i u studenom.

Već tradicionalno, u sklopu "Dana maslina" kako se naziva taj period berbe, organizira se i kulinarsko natjecanje "Zlatna maslina". Takmičenje je to u pripremi pojedinačnih jela – naravno uz korištenje maslina i maslinova ulja, a organizira se u suradnji "Hotela Punat" d.d., tvrtke "Abisal" d.o.o. iz Rijeke te klubom "Sto vodećih restorana Hrvatske – Gastronaut".

"Zlatna maslina" organizira se i ove, 2005. godine i to u terminu od 2. do 5. studenog, a novina je da se od ove godine u organizaciju takmičenja uključio i Hrvatski kuharski savez te Savez kuhara Primorsko-goranske županije i to u kategoriji "Buffet stola", takmičenja koje se boduje za Hrvatski kuharski kup. Ne moram niti napominjati da posjetioce Punta u dane održavanja "Zlatne masline 2005." očekuju prava remekdjela kulinarstva spravljena od najeminentnijih kulinarskih čarobnjaka Hrvatske, a da posebnu privlačnost, koju u našoj zemlji ne možemo i ne smijemo zaobići daju već znatno niže postsezonske cijene smještaja u svim kapacitetima u studenom.

Stoga, ako vas je razljutilo ljeto koje je najmanje ličilo na to godišnje doba, zašto ne iskušati nešto novo – predivnu jesen na otoku Krku, s kušanjem autohtonih otočnih i primorskih specijaliteta, a lišeni gužvi i nervoza – valja razmisliti o tome, zar ne?