Čestitke s danom zakašnjenja

miro@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Čestitke s danom zakašnjenja

Lupiga uredništvo, poznato po svojoj otvorenosti prema svijetu, ovom prilikom svim građanima i građankama republike Hrvatske muslimanske vjeroispovjesti čestita s jednim danom kašnjenja Kurban bajram, praznik koji su muslimani diljem svijeta proslavili u petak. U jeku Američke podjele na sile "dobra" i "zla" mi se pridružujemo molitvi muftije Ševke Omberbašića koji poziva na brisanje razlika između bogatih i siromašnih, vladara i podanika te poziva na molitvu i mir.
Po kazivanju muslimana, prije 1400 godina anđeo Gabrijel je susreo proroka Muhameda i prenio mu poruku Islama u knjizi Kur'an. Glavna poruka Islama je jedinstven Bog koji je stvorio sve što postoji i spas po istome.
Sljedbenici Boga Alaha zovu se muslimani koji vjeruju u proroke (uključujući i Isusa), knjigu proroka, Božje anđele, slavu Božju i sudnji dan. Prije samog praznika Bajrama predstoji dugotrajan post. Upravo to vrijeme (tokom cijelog mjeseca posta) Ramazana, post ima svoju vrijednost u provođenju Božije zapovijesti da se posti i uci Kur'an.
Iako je učenje Islama vrlo slično učenjima kršćanske zapadne kulture, muslimani se često nepravedno navode kao neprijatelji iste te kulture. Kulminacija ovakvog načina razmišljanja desila se nesretnim udarom dvaju aviona u World Trade Centar u New Yorku. Upućeniji će vam reći da vjerski fundamentalizam ne mora nositi prefiks muslimanski da bi bio fundamentalizam. Vjerski fanatizam u pravilu je odgovor na fanatizam neke druge vrste i proizvod je bolesti civilizacije 21. stoljeća.
Kurban bajram je i blagdan sveopćeg muslimanskog hodočašća u Meku i na brdo Arefat, najpoznatija ishodišta muslimanske religije. Na tim mjestima danas hodočasti nekoliko milijuna muslimana.
U ovogodišnjoj poruci Ševko Omerbašić poziva na dijalog i slogu među religijama ali unatoč tome i danas postoje sukobi koji su utemeljeni na vjerskim odnosima.


I za kraj ostavljam vam link na lijepu i dobro uređenu
stranicu na bosanskom jeziku koja govori o muslimanima i Islamu.