ČETVRT VIJEKA KASNIJE: Povratak sarajevskog Damara

B.B.

14. ožujka 2019.

ČETVRT VIJEKA KASNIJE: Povratak sarajevskog Damara

Damar je naziv nedavno objavljenog albuma istoimene rock skupine koji predstavlja pravo osvježenje na glazbenoj sceni. Damar je nastao 1980-ih u Sarajevu, onom gradu kojeg se danas sjećamo po neizostavnoj atmosferi tolerancije i otvorenosti, te fantastičnoj glazbenoj, dramskoj i općenito svakoj drugoj kulturnoj sceni, u kojem se slušao nezaboravni Omladinski program Drugog programa Radija Sarajeva, i u kojem je postojalo to, iz vizure današnjeg doba, gotovo nestvarno bratstvo i jedinstvo ljudi koji su njemu živjeli; dakle, u "onom", ali danas više nemogućem, prijeratnom Sarajevu. 

No, danas je Damar internacionalni band koji broji sedam članova, i njegov jedini član porijeklom iz Sarajeva danas živi u Aarhusu u Danskoj. Riječ je o Emiru Pašiću, autoru svih pjesama s albuma i ujedno frontmenu banda.

"Pripadam generaciji čije su formativne godine obilježene osamdesetim. S jedne strane obilje kreativnosti, s druge strane neizvjesnost. Moja generacija je gledala na budućnost sa naivnim optimizmom, dok su naši roditelji ostajali budni do kasno u noć. Ne radi brige za nas što se vraćamo kasno kući, već zbog beskrajnih televizijskih prenosa još beskrajnijih parlamentarnih sjednica. Ne sjećam se da li je mirisalo na rat, ali se sjećam tog čudnog osjećaja kao da je sve moguće i nekako nadrealno. U to doba je nastao Damar. Tri mlada čovjeka, sviraju i nadaju se, u stvari vjeruju da je to što rade jedino bitno. I sada preko četvrt vijeka poslije… Ovaj projekat je pokušaj da se sakupe fragmenti jednog polomljenog mozaika koji se sastojao od naivnog mladalačkog idealizma, stvaralačke energije i potrebe za izražavanjem kroz muziku", Pašićevo je razmišljanje povodom objavljivanja albuma na Bandcamp stranici grupe.

Na albumu gostuje i sjajni kantautor i frontmen benda Letu štuke, Dino Šaran, u pjesmi „Vrati“. Uz dva videospota s YouTubea na ovom mjestu izdvajamo nekoliko probranih, kritički intoniranih, stihova s albuma koji stavljaju prst na ranu današnjeg društva …

Ovo vrijeme hladno linearno. 
Sve te šeme, sranje generalno.
Svi bi banalno i nemoralno. 
Normalno je samo nenormalno

(autor Dino Šaran u pjesmi „Vrati“)

Polako počinješ da osjećaš vrijeme 
Nataloženo u kostima, 
Ni za čim ne žališ više nego za blaženim neznanjem bubuljičavog pubertetlije. 
I već se sjećaš svega što si ikada želio kao da si to isto proživio. 
Te provalije žude da se zatrpaju lažima ko asfaltom. 
Sve ovo liči na čekanje na stanici, 
neizbježno gubljenje vremena kojeg sve manje imaš 
i koje kurvinjski klizi između prstiju 
Zino si na sve, a proguto si mrak

(autor Emir Pašić u pjesmi „Mrak“)

Ostale pjesme možete poslušati na Bandcamp stranici Damara.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube