Čokolada ili ecstasy

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Čokolada ili ecstasy

Cijena ecstasya u Velikoj Britaniji ovih dana je ponegdje pala na nevjerojatnih 1,25 funti, što je otprilike cijena prosječne čokolade. Najgore u tome je činjenica što ovu drogu sve češće konzumira populacija koja bi trebala jesti čokoladu, a ne bonkase. Britanske statistike i primjeri iz dana u dan su sve porazniji.

Nedavno je petnaestogodišnja Britanka umrla progutavši pet ecstasya. Nešto prije tog slučaja dogodile su se neke i gore stvari, kao što je primjer kada je trogodišnje dijete slučajno uzelo tabletu ecstasya ili kada je desetogodišnje dijete pojelo nekoliko komada istih. Sve je to potaknulo britansku javnost da malo više razmisli o problemu droge u današnjem društvu. Oni koji potiču to razmišljanje su mediji koji su posljednjih dana objavili niz članaka koji se tiču ecstasya. Tako sazajemo da je cijena tih tableta dostigla najnižu vrijednost u britanskoj povijesti. Naime, jedan komad se može kupiti već za rekordnih 1, 25 funti, što je otprilike cijena jedne stogramske čokolade. Nove statistike pokazuju kako su se cijene ove droge i više nego prepolovile u samo godinu dana. Prosječna cijena ecstasya prošle godine je bila 6,24 funti, a danas je u Velikoj Britaniji pala na 3 funte. Tako niskom prosjeku pridonosi sjeverno područje Engleske, gdje su cijene najniže, a zbog toga je tamo i konzumacija te droge najveća.
Stručnjaci pad cijena ecstasya povezuju s opadanjem popularnosti ove nekada isključivo plesne droge među posjetiteljima klubova, zbog čega su dileri "prisiljeni" potražiti nove grupacije mušterija, uglavnom među mladima i djecom. Točno ili netočno, svejedno je, no sigurno je kako su statistike sve poraznije i nevjerojatnije, kao primjerice činjenica da je 6% djece u dobi od 11 godina s područja Engleske i Walesa probalo neku od droga, ili recimo podatak kako 40 osoba u Britaniji godišnje umre zbog konzumiranja ecstysya.