ČUDNA SORTA: Kad zaljubljenici fotografiraju

Navar Glibotić

7. siječnja 2013.

ČUDNA SORTA: Kad zaljubljenici fotografiraju

Lupiga voli s vremena na vrijeme promovirati nečiji entuzijazam i želju za izričajem. Bilo da je pisana, bilo da je vizualna. Jasno je, vizualne su obično na prvu loptu bolje i privlačnije, ipak smo mi bića koja ponajviše vjeruju svojim očima. Čudne smo mi sorte, kunemo se na nešto dublje, a uvijek se zapalimo za ono na prvu loptu. Pa onda, evo za sve one ljubitelje fotografije, manji opus djela jednog zaljubljenika u fotografiju, koji ima širok odabir tema koje ga zanimaju kao kadrovi. Vjerujte, slijedi dobra zabava za one koji kliknu na

Naravno golotinje ovdje nema, ako ste zbog toga kliknuli, smatrajte se prevarenima. Goran Zorja jedan od zaljubljenika u fotografiju, a takve mi na Lupigi volimo predstavljati. Omiljeni dio Goranu je HDR-fotografija, poseban vid te djelatnosti koji se lako pamti po izuzetno "zamjetljivim" bojama. Radi se o "high dynamic range" tehnici, pri čemu je balans između najtamnijih i najsvjetlijih dijelova fotografije izraženiji nego li na običnim fotografijama. Uostalom, koga zanima kako to izgleda, može otići na Goranov foto-blog i pogledati njegove ostale izvedbe.


(Nebo i tlo, FOTO: Goran Zorja)

No, Goran se ne bavi isključivo time, već se kod njega mogu vidjeti i "obične" fotografije. Od motiva, svakako se trebaju istaknuti dva - krajolici i psi. Pri čemu nije nikakvo iznenađenje da su se psi tu našli, obzirom da mu je najčešći model njegova Hela, ponosita mješanka doge i hrta. Koja se već navikla na to da se nalazi pred objektivima aparata. Kao i njezin prijatelj, gotovo 100-kilaš Đuro.


(Bandog Đuro, FOTO: Goran Zorja)

Foto-aparat koji koristi je Nikon D5100, a koliko je poznato, jedan je od onih koji visoko štuju baš Nikonove proizvode. Nije nesklon koristiti i filtre na objektivima, a neke "neslužbene informacije" govore kako se namjerava okušati i u puno dinamičnijoj novinarskoj fotografiji.

 


(Zagreb noću, FOTO: Goran Zorja)

Iako fotografira i modele, i iako ste možda mislili da će ih biti na fotografijama, moramo vas razočarati. Za takve stvari ionako imate one drugačije stranice.

 


(Potok, FOTO: Goran Zorja)

 


(Vodeni pejzaž, FOTO: Goran Zorja)

 


(Oktogon, FOTO: Goran Zorja)

 


(Bandog Đuro II, FOTO: Goran Zorja)

 


(Konji za Advent, FOTO: Goran Zorja)

 


(Kišobrani bez kiše, FOTO: Goran Zorja)

 


(Živa Sfinga, FOTO: Goran Zorja)

 


(Hela, FOTO: Goran Zorja)

 


(Sunčani zimski pejzaž, FOTO: Goran Zorja)

 

Lupiga.Com