Depresionisti

miro@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Depresionisti

Baš neki dan pričam Silviji kako u meni postoji bojazan da ću se iz optimiste pretvoriti u pesimistu. Pesimisti su vam ljudi skloni neumjerenim izljevima depresije i melankolije, koji će vam na sve moguće zadane teme odgovoriti u manje više tonovima obojanim lošim predviđanjima. Za sve njih, na webu muzej depresivne umjetnosti...
Muzej depresivne umjetnosti je baš suprotno od imena muzej, koji vas baš može razveseliti u pretoplo subotnje jutro. U njemu možete naći radove manje-više poznatih autora slikarstva, kojima se vlasnici stranice za ovu prigodu promjenili imena, pa se tako Da Vinci zove Leonardo DiCapriovinci, Van Gogh se zove Vincent van Gark, a Monet se ovjenčao imenom Moanet.
U muzeju se uglavnom nalaze stari majstori slikarstva kojima su slike izmjenjene na šaljiv i duhovit način. Renesansne dame leže okružene bocama alkohola, Mona Lisa smrknuta lica ili poznati Rembrandtovi doktori koji razmjenjuju proste slike ili igraju pikado.
Uglavnom zabavno, a i u neku ruku poučno jer slikarstvo je za mnoge, uključujući i mene, neistražena i zanimljiva umjetnost. Još kad vidite da može biti i smiješna, mješajući tradicionalno slikarstvo i novovjeki trash, možete se i dobro zabaviti. Uz svaku sliku stavljeno je i "ozbiljno" objašnjenje što se događa na slici tako da možete uživati kao pravi poznavatelj umjetnosti. Na slici koju možete vidjeti gore autori tvrde da se nalaze prijateljica Leonarda Da Vincija koja se zove Fennelwrath Angiosperma i koja je bila glavni buntovnik na faksu. Inače prijateljica od Mone Lise.