DEUTSCHE WELLE O HAJCI NA SANADERA: Mediji koji su ga držali na vlasti sad ga nesmiljeno gaze u blatu

Ivan Kegelj

25. prosinca 2010.

DEUTSCHE WELLE O HAJCI NA SANADERA: Mediji koji su ga držali na vlasti sad ga nesmiljeno gaze u blatu

Njemački Deutsche Welle iz pera Goge Simonović donosi tekst o hajci na Sanadera, koju predvode njegovi do jučer najbolji medijski prijatelji. U svjetlu ovog teksta valja nam gledati i na istup vlasnika EPH Ninoslava Pavića, koji je osjetio potrebu razjasniti čitateljima zašto Mordor iz Koranske danas zauzima dijametralno suprotan stav od onog što ga je imao jučer. Paviću poručujemo da mu sve vjerujemo i da ćemo nastaviti kupovati njegove novine te klikati po dojkama što ih u neumjerenim količinama donose njegovi portali. Vas pozivamo da kliknete na ovaj tekst u koji nismo uspjeli ubaciti sise


Ninoslav Pavić, Ivo Sanader i Stipe Mesić (foto: http://peratovic.blog.hr)

Bivši predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader ove je srijede (22.12.) odgovarao istražnom povjerenstvu koruškog parlamenta videovezom iz Salzburga gdje je pritvoren. To je prvo njegovo pojavljivanje u javnosti nakon uhićenja, a Sanadera i ovog četvrtka čeka ispitivanje, ponovno videovezom, ali ovog puta će odgovarati austrijskom državnom odvjetništvu za borbu protiv korupcije u Beču

Ivo Sanader ništa nije znao o mutnim poslovima Hypo banke, savjest mu je čista i protiv njega se vodi medijska hajka i politički montiran proces, a najbliža suradnica bila mu je Jadranka Kosor – sukus je njegovog iskaza.

"Mediji su postali još gori"

Sanader se osobito osvrnuo na medijsko praćenje njegovog "slučaja". Protiv mene se u Hrvatskoj vodi medijska hajka i sude mi mediji, tvrdi Sanader. U Hrvatskoj je u tijeku medijsko natjecanje u blaćenju mene i moje obitelji, zbog čega su životi članova moje obitelji u opasnosti, izjavio je. Sanader je bio uvjeren kako će se s razvojem demokracije porasti i medijska kultura, no mediji su se sunovratili, ustvrdio je.

Svako pojavljivanje Ive Sanadera u javnosti nakon što se povukao s mjesta premijera doista se pretvaralo u spektakl. Novinari koji su mu pjevali hvalospjeve sada se, kada se govori o njegovoj umiješanosti u brojne afere, okreću leđa, a vlasnici medija kojima je pomogao ili su i sami u pritvoru, ili ga ne poznaju. Sanader je za pritvorenog vlasnika riječkog Novog lista Roberta Ježića na saslušanju izjavio kako ga ne smatra bliskim prijateljem i političkim saveznikom. Novi list nije baš štedio pera na Sanaderu a sada, među ostalim, pišu – „Kad se ulicom bude kotrljala njegova glava, teško je vjerovati da će biti jedina.“

"Prijatelji" u medijima

U izdanjima EPH-a, vlasnika Nine Pavića, koji je za Sanaderova premijerskog mandata postao i vlasnik splitskog dnevnika Slobodna Dalmacija, novinski se napisi kreću u rasponu od pranja ruku od bivšeg premijera do njegova povlačenja po blatu.

U tome ništa ne zaostaju ni urednici, koji su računali da će im Sanader osigurati diplomatsku karijeru ili pak oni koji su ga ugošćavali u bazenu svoje vile na Pantovčaku.

Mediji su, valja to jasno i glasno reći, bili ti koji su stvarali sliku Sanaderove vladavine. Jer, tvrdili su kako afera nema, nema ni gospodarskih problema, da je Sanader jedini spas za Hrvatsku i garancija puta u Europu. Ranije se stidljivo govorilo kako je spin okosnica Sanaderova političkog djelovanja. A spin nije mogao funkcionirati bez kolaboracije medija. Ne toliko novinara, koliko njihovih urednika i vlasnika.

Zaštita "dostojanstva" premijera - i sada premijerke

Smiješno sada zvuče tvrdnje kako je Sanader preko svog glasnogovornika Ratka Mačeka iz crnog fonda podmićivao marginalne medije poput Hrvatskog lista, Osječke televizije ili zagrebačke televizije Z1. A još je smješnije da o tome sada pišu oni mediji koje je bivši premijer korumpirao državnim novcem, poslovnim dealovima, smanjenjem PDV-a... Kako kaže politički komentator Tomislav Klauški „nisu lokalni mediji držali Sanadera na vlasti, nego nacionalni - Hrvatska televizija, Europapress holding, u manjoj mjeri austrijska Styria. Oni su cenzurirali emisije, goste i teme, prešućivali otkrića i afere, štitili 'premijerovo dostojanstvo' smjenjujući glavne urednike i komentatore.“

A upravo su takvi mediji sada najglasniji u medijskoj hajci na Ivu Sanadera, najaktivniji u pisanju optužnice i najnemilosrdniji u sastavljanju presude, zaključuje Klauški.

Za pojedine analitičare, mediji i danas nastavljaju istovjetnu praksu kakva je vladala i za Sanaderovog vladanja – napadaju se ministri, direktori javnih poduzeća, svi i sva, ali ne i aktualna premijerka. Vlasnici medija i urednici time zorno svjedoče kako oni vide svoju ulogu u hrvatskom društvu.

Gordana Simonović (www.dw-world.de)

Lupiga.Com