DIRLJIV RASTANAK NA STAROM MOSTU: Uz Šantićevu „Eminu“ Mostar se oprostio od Predraga Matvejevića (VIDEO)

I.F.

7. veljače 2017.

DIRLJIV RASTANAK NA STAROM MOSTU: Uz Šantićevu „Eminu“ Mostar se oprostio od Predraga Matvejevića (VIDEO)

Dirljivi taktovi Šantićeve „Emine“ odzvanjali su gotovo pustim mostarskim starim gradom. Posljednji je to oproštaj od rođenog Mostarca, književnika Predraga Matvejevića koji je 2. veljače u Zagrebu preminuo u 85. godini života. Organizirao ga je Centar za mir i multietničku saradnju Mostar, čiji je jedan od utemeljitelja bio i sam Matvejević. 

Za tu priliku je Matvejevićev lik projiciran na kulu Halebija, jednu od kula kod Starog mosta, a Ivan Bevanda na trubi je izveo instrumental Šantićeve „Emine“, za koju je notni zapis napisao Đelo Jusić, upravo za preminulog velikana.

„Kao rođeni Mostarac, Matvejević je cijeli svoj život posvetio zalaganju i odbrani univerzalnih civilizacijskih vrijednosti svijeta, često za sebe govoreći kako pripada intelektualnom krugu hrvatskog, italijanskog i bosanskohercegovačkog porijekla. Nesporno je pripadao istaknutim intelektualnim perjanicama Balkana, ali i cijele Evrope i modernog svijeta“, objavio je Centar za mir napominjući kako će se Matvejevića sjećati kao iskrenog prijatelja, učitelja i suborca u odbrani civilizacijskih tekovina i vrednota.

U mostarskom hotelu Bristol večeras će se, s početkom u 20 sati, također u organizaciji Centra za mir, održati „Veče sjećanja na Predraga Matvejevića“, u sklopu kojeg će se okupljeni prisjetiti Matvejevićevih sjećanja, intervjua i književnih djela. Njegovo djelo ostavilo je neuništiv trag u našem vremenu, stoji u pozivu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube