DOBRE VIBRACIJE: Lopta koju je oduzeo tsunami i koja je godinu dana plutala oceanom vraća se japanskom tinejdžeru

Vjeran Grković

27. travnja 2012.

DOBRE VIBRACIJE: Lopta koju je oduzeo tsunami i koja je godinu dana plutala oceanom vraća se japanskom tinejdžeru

Nevjerojatna ljudska priča ovih je dana obišla svijet, kada je jedna, naizgled sasvim obična nogometna lopta doplutala do Aljaske. Pukom slučajnošću, kako to u pravilu kod ovakvih priča biva, lopta je dospjela u ruke Japanke udane u Ameriku. Bistra žena zbrojila je dva i dva i iz potpisa na lopti shvatila da je ona doplutala iz Japana i da pripada mladome Japancu koji je gotovo sve izgubio u razornom tsunamiju koji je prošle godine pogodio taj otok

Mladić se, kako sam kaže, nemalo iznenadio kada ga je kontaktirao bračni par s Aljaske objašnjavajući mu da su koju tisuću kilometara dalje pronašli njegovu nogometnu loptu. Šesnaestogodišnji Misaki Murakami živi u japanskom gradu Rikuzentakata, koji je teško stradao u tsunamiju što je Japan pogodio u ožujku prošle godine. I sam Misaki, u tsunamiju je izgubio gotovo svu imovinu.


Šesnaestogodišnji Misaki rado je stao pred kamere (FOTO: Pale)

Ispostavit će se da je Misakijeva lopta do američke obale plutala više od godinu dana, da bi je na plaži pronašao David Baxter i odnio kući, gdje je njegova supruga Yumi primijetila potpise na lopti. Shvativši što se dogodilo kontaktirala je jednog japanskog novinara koji joj je pomogao da pronađe mladića i vrati mu loptu.


Dobri ljudi David i Yumi Baxter (FOTO: Gawker.com)

Misaki kaže da im je jako zahvalan jer su se potrudili pronaći ga i s nestrpljenjem čeka loptu i mogući susret s dobrim ljudima. Lopta za njega ima veliku sentimentalnu vrijednost. „Moja je obitelj izgubila sve u tsunamiju, tako da sam sretan zbog ovoga, ali mi sada naviru i tužne uspomene. Lopta mi puno znači i želim je ponovno staviti u svoju sobu“, kaže dječak za agenciju Kyodo News.


Lopta koja je plutala Tihim oceanom 5.000 kilometara (SCREENSHOT: YouTube)

Inače, znanstvenici očekuju kako će u narednim mjesecima na sjeverozapadnu obalu Sjedinjenih Država doplutati još predmeta koje je Japanu oduzeo tsunami. Nedavno je tako u blizini američke obale doplutao i „ukleti brod“. Ribarski brod koji je godinu dana bez posade tumarao Tihim oceanom topovskom paljbom potopila je američka obalna straža pod objašnjenjem da je opasan za pomorski promet. O priči koja vraća nadu u ljudskost pogledajte i kratki televizijski prilog.

 

 

Lupiga.Com