Drakula

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Drakula

Hoće li stara plemićka obitelj, kojoj je posvećeno bezbroj filmova, izumrijeti? Vjerojatno neće, jer grof Dracula je izjavio kako želi usvojiti dijete, "plave krvi" koje bi nastavilo razvijati ovu plemenitu lozu.
Nakon što su 62-godišnji grof Ottomar Rodolphe Vlad Dracula i njegova supruga, godinama pokušavali produžiti svoju lozu, odnosno dobiti sina nasljednika, odlučili su se na usvajanje. No, ova stara plemićka obitelj neće to napraviti na uobičajeni način, putem neke agencije, već će raspisati svojevsrni konkurs, na koji se mogu pismenim putem javljati mogući pretedenti na ime mladog grofa Dracule. Oni pak moraju zadovoljavati neke postavljene uvjete, jer ne bi bio red da svatko može postati dracula. Tako gospon Vlad, iako živi u Njemačkoj, traži da dijete bude pripadnik engleskog plemstva. Osim što mora biti Englez, dijete treba imati i dobro obrazovanje.
Usput je grof Dracula, poznat i kao princ Kretzulescu, ohrabrio sve one koji su eventualno zazirali od pristupanja u njegovu obitelj, rekavši kako svi članovi slavne obitelji nisu bili krvopijci. Kako on sam nije neki krvopijac, dokazuje nam izjavivši kako obožava češnjak, koji pravi vampiri ne mogu organski podnijeti i nikada ne spava u mrtvačkom sanduku, iako ih u svom muzeju ima nekoliko.
Zanimljivo je i to da je sam Ottomar bio običan čovjek. Radio je u jednom berlinskom antikvarijatu, gdje je upoznao rumunjsku princezu iz obitelji Dracula, koja ga je kasnije proglasila svojim nasljednikom. Poznat je kao i sudionik duhovite njemačke propagande akcije u kojoj se Nijemce poziva na darivanje krvi.
Inače popularnost vampira sve više slabi. Dokaz za to je i propali pokušaj aukcijske kuće Christie's da proda orginalni rukopis legendarnog horora "Dracula". Vjerojatno ovaj neuspjeh nema veze s tim što su za njega tražili samo milijun funti.
Što li će na sve ovo reći Buffy, najslavniji ubojica vampira?