DRŽ'TE SE CURE (FOTO): Pozdravi iz "glavnog grada" Međunarodnog dana žena!

Ana Benačić

8. ožujka 2015.

DRŽ'TE SE CURE (FOTO): Pozdravi iz "glavnog grada" Međunarodnog dana žena!

Ni na Zapadu ne cvjetaju karanfili svakog dana, dok šira slika ženskih prava - više od stotinu godina nakon prvih protesta žena na današnji dan - nije nimalo sjajna. Nešto dalje od nas, i to je poanta međunarodnog Dana žena, situacija je jako, jako čupava. Žene ne samo da nemaju nikakva politička prava, nego im se ne dopušta ni da imaju vozačku dozvolu niti da se obrazuju. Nemali je broj žena, žrtava silovanja, javno bičevan zbog "obeščašćenja familije" - od Indonezije do Saudijske Arabije. Zato vas povodom Dana žena vodimo u Kurdistan - središte današnje borbe žena za ravnopravnost i oslobođenje od islamskog fundamentalizma iliti tamo gdje su ženske naprašile tur Islamskoj Državi.

Dan je žena. Na Zapadu će mnogi na to odmahnuti rukom i reći da nam to danas ne treba, jer možemo biti zadovoljni: ženi je dovoljno da zna što iskamčiti od muža pa će imati sve što joj treba. Suvremeni kršćanski fundamentalisti otići će i korak dalje, u mobilizaciju muškaraca i žena pripadnica neokonzervativne kontrarevolucije, kako bi se borili za prava muškaraca od najezde omraženih feministica pa onda, malo-pomalo, i za zabranu abortusa. Gaženje pokreta za političku i ekonomsku jednakost spolova nije rijetkost, a uredno je temeljeno na kvaziargumentima.


(FOTO: Facebook/ Kurdish Female Fighters Y.P.J)

Uz navodnu jednakost i dalje potplaćenih žena u zapadnom svijetu, koju je zapravo dosegnuo tek Island, neprestano se kao argument protiv feminizma ističe agresivnost feministkinja i primjeri "kujâ" koje su preveslale svoje naivne muškarce. Naravno da takvi primjeri postoje, ali kao što je promašeno generaliziranje tipa "svi Izraelci se ponašaju kao nacisti" ili "svi su Srbi genocidni" ili "svi su Hrvati ustaše", promašeno je tvrditi da žene ne mogu provoditi represiju, ne samo nad muškarcima. Takvi primjeri, pak, ne opovrgavaju činjenicu da šira slika ženskih prava u svijetu - više od stotinu godina nakon prvih protesta žena na današnji dan - nije nimalo sjajna. 


(FOTO: Facebook/ Kurdish Female Fighters Y.P.J)

U novije vrijeme smo, recimo, potvrdili znanje da karijerni uspjeh žene ne znači i pobjedu za feminizam. Na inauguraciji predsjednice Kolinde Grabar Kitarović svečano mjesto je bilo osigurano za Željku Markić, jednu od vodećih figura homofobnog pokreta u Hrvatskoj i jednu od najglasnijih protivnica legalnog i dostupnog abortusa. Kako prenosi Hina, od Sandre Švaljek, žene koja je na čelo Grada Zagreba došla uhićenjem Milana Bandića, mogli smo čuti čestitku za Dan žena 2015. godine sljedećeg sadržaja: "Prekrasno je vrijeme i neka se danas zabave, neka skuhaju neki vrlo jednostavan ručak, da nisu dugo uz štednjak."


(FOTO: Facebook/ Kurdish Female Fighters Y.P.J)

Ovih dana na zagrebačkim smo ulicama mogli vidjeti i protest protiv mjera štednje i kljaštrenja javnog sektora, u organizaciji Ženske fronte za radna i socijalna prava. Štednja se prelama na ionako teže opterećenim plećima žena, istaknuto je na demonstracijama: osim što češće koriste javne servise od muškaraca, žene su u većem broju zaposlene u javnom sektoru - i to baš u onim zanimanjima gdje je javni sektor potkapacitiran, poput školstva i zdravstva. Radnička fronta je, pak, povodom Dana žena istakla zanimljiv podatak iz popisa stanovništva iz 2011. godine: prvi put u povijesti žene u Hrvatskoj su obrazovanije od muškaraca, ali, s druge strane, one čine većinu nezaposlenih


(FOTO: Facebook/ Kurdish Female Fighters Y.P.J)

"Novi Zakon o radu, sveopća tendencija fleksibilizacije i prekarizacije rada dovode žene u vrlo neizvjestan i nezavidan položaj. One koje rade, uglavnom rade na ugovor na određeno vrijeme ili rade na crno, većinom su u potplaćenom sektoru, postavljaju im se diskriminirajuća pitanja, poput onih o trudnoći i majčinstvu. Porazni su i podaci o seksualnom uznemiravanju na radnom mjestu, čemu je bilo izloženo gotovo 40 posto žena", navode u svom apelu da se razlozi zašto obilježavamo Dan žena ne guše buketima cvijeća, već da se na njih podsjeća dosljednom borbom za ravnopravnost. 


(FOTO: Facebook/ Kurdish Female Fighters Y.P.J)

Na kraju krajeva, u Hrvatskoj se i danas u osnovnim školama nerijetko događa da nauštrb Dana žena službeni program uzvisuje Majčin dan, koji ženu reducira na ideološki prihvatljiviju mašinu za rađanje, a u susjednoj nam Bosni i Hercegovini islamska zajednica otvoreno huška protiv obilježavanja borbe za jednakost žena i muškaraca.


(FOTO: Facebook/ Kurdish Female Fighters Y.P.J)

"Sve žene koje obilježavaju Dan žena, prihvaćaju poniženje i degradaciju žene, kao ljudskog bića, kojem je Allah, subhanehu ve te'ala, povjerio časnu ulogu majke, koja rađa, hrani i odgaja svoju djecu, koja čuva svoju čast i čast svojih ukućana i koja zbog toga u potpunosti s mužem dijeli sve sevabe koje on ubira u poslovima za koje je on zadužen", poručuje se.


(FOTO: Facebook/ Kurdish Female Fighters Y.P.J)

I sve se to događa na europskom tlu. Nešto dalje od nas, i to je poanta međunarodnog Dana žena, situacija je puno, puno čupavija. Žene na krupnom komadu Zemlje ne samo da nemaju nikakva politička prava, nego im se ne dopušta ni da imaju vozačku dozvolu niti da se obrazuju, a da se ne govori o najdrastičnijim primjerima iz Šerijata. Zahvaljujući ovom nadnacionalnom vjerskom zakonu, nemali je broj žena, žrtava silovanja, javno bičevan zbog "obeščašćenja familije" - na potezu od Indonezije do zapadnjačkog saveznika Saudijske Arabije, zemlje koja zbog naftnih izvora rijetko ili nimalo ne dobiva zapadnjačke packe na račun svog diktatorskog ustroja, kršenja ljudskih prava i represije.


(FOTO: Facebook/ Kurdish Female Fighters Y.P.J)

Rastuća fanatična Islamska Država, kojoj se ovih dana pridružio i jezivi nigerijski islamistički pokret Boko Haram, propisuje da se žena može udati već s devet godina, a najkasnije do svoje 17 godine te da se može školovati do 15 godina, ako će to obrazovanje značiti učenje o islamu, kuhanju, pletenju... 


(FOTO: Facebook/ Kurdish Female Fighters Y.P.J)

Iz ovih razloga objavljujemo seriju fotografija borkinja iz Kurdistana koje u redovima Ženske obrambene jedinice (YPJ) ratuju protiv Islamske Države. One su suvremene partizanke, koje tvrde da je Kurdistan danas epicentar Dana žena. Njihovo zapovjedništvo izdalo je priopćenje povodom Dana žena u kojemu se ističe da je njihova borba najbolji odgovor na sva nastojanja supremacije muškaraca nad ženama - od femicida, nasilja i silovanja do seksualnog zlostavljanja. One su postale "noćnom morom neprijatelja", a "revolucija u Rojavi je dokazala kako revolucija bez žena nije moguća". 


(FOTO: Facebook/ Kurdish Female Fighters Y.P.J)

Na svojim web-stranicama danas drže crveni karanfil, a na Facebook profilu YPJ-a, gdje informiraju građane koji se služe engleskim jezikom, citiraju Meryem Kobanê, jednu od zapovjednica YPJ-a, o ulozi žena u ratu. 


(FOTO: Facebook/ Kurdish Female Fighters Y.P.J)

"Kako su žene opisivane tijekom cijele povijesti? Tvrdilo se da se njihova priroda protivi ratu. Da, naravno da je to točno kada govorimo o ratu za dominaciju. Ali samoobrana je drugačija", navodi.


(FOTO: Facebook/ Kurdish Female Fighters Y.P.J)

"Govore ženama da nemaju snagu volje i da nisu jake, da ne mogu biti liderice i da nisu u stanju zaštititi vlastiti život. Žene su sudjelovale u brojnim revolucijama u povijesti, ali njihova je uloga uvijek potiskivana", još će dodati. 


(FOTO: Facebook/ Kurdish Female Fighters Y.P.J)

Bez žena, dodaje, Kobane ne bi bio oslobođen krajem siječnja. Uloga žena, po njoj, nije dakako ograničena samo na ratna djelovanja.


(FOTO: Facebook/ Kurdish Female Fighters Y.P.J)

"Svugdje u društvu gdje postoje grupe otpora vlastitoj eksploataciji, mora postojati mehanizam za samoobranu - u svakoj ulici, u svakoj kući, na svakom radnom mjestu. Primjerice, žene koje rade u tvornicama moraju se organizirati. Moraju se nalaziti na redovnoj bazi i ako postoji napad na jednu od njih, moraju se ujediniti", objašnjava Meryem Kobanê.


(FOTO: Facebook/ Kurdish Female Fighters Y.P.J)

"Žene su gurane u prostituciju kao da nemaju drugog izbora. Žene kamenuju nakon što same postanu žrtvama silovanja. Mi ovdje želimo poručiti da postoji drugačiji život. A rješenje nije samo u oružju. Borba počinje upoznavanjem same sebe", izjavila je, naglašavajući potrebu žena da se obrazuju. 


Proslava Dana žena u Kirkuku (FOTO: Facebook/ Kurdish Female Fighters Y.P.J)

Povijest je puna borbenih žena, nastavlja, od Rose Luxembourg i Leyle Qasim, koju je ubio Ba'athov režim, do tri kurdske borkinje ubijene u Parizu, ali njihova se žrtva rijetko ističe. Za kraj je izrazila nadu da će se maršu povodom 8. ožujka u gradovima Kurdistana odazvati što više žena te da će jednog dana ugledati međunarodnu generalnu skupštinu žena


(FOTO: Facebook/ Kurdish Female Fighters Y.P.J)

"Žene se moraju ujediniti", zaključila je u čestitci povodom 8. marta.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/Kurdish Female Fighters Y.P.J