ESTROGEN, STRIJELJANJE, DLAKAVE NOGE: Ubrojivost Željka Glasnovića

Ana Benačić

26. siječnja 2018.

ESTROGEN, STRIJELJANJE, DLAKAVE NOGE: Ubrojivost Željka Glasnovića

"Joj, Glasnovića skoro nikad ne čitam. On mi se čini skroz bolestan."

"Pusti ga."

"Ignoriraj."

"Nemoj davat prostora takvim likovima, vi'š da nije pri sebi."

Ovako teku konzultacije s kolegama oko objedinjavanja najupamćenijih ispada Željka Glasnovića, zastupnika dijaspore u Hrvatskom saboru. U petak ujutro imao je, naime, novu epizodu. Osim standardnih suradnika Udbe, jugofila, članova komunističke partije i profesora Dejana Jovića, gospodin Glasnović prozvao je i našu kolegicu Jasnu Babić, preminulu krajem listopada 2017. godine. Ignorirati ga ili, u ime javnosti suočene s nizom indicija, konačno postaviti pitanje njegove ubrojivosti, glasila je dilema naše redakcije.

Zašto ne pisati o Glasnoviću

A pojavila se iz bar dva razloga. Prvi je taj da lažna vijest ili ponavljanje zlonamjerne glasine puštene iz tmine trolovskih jazbina uvijek ima efekt zagušivanja javnog prostora, u kojem bi se trebalo debatirati o životnim pitanjima sudionika demokratskog društva, navodno zastupljenih u parlamentu. 

Drugi je razlog činjenica da su zdravstveni kartoni privatna stvar, čak i kad pripadaju našim političkim predstavnicima, zaštićenih imunitetom, ali i medijskim zakonima, doduše najslabije od svih stanovnika RH. 


Amerikanci nadugo i naširoko raspravljaju o poslovnoj sposobnosti svoj predsjednika (SCREENSHOT Washington Post)

Zbog navedenog je i pokušaj analize Glasnovićevih sinopsi novinarski uglavnom jalov, a za javnost možda i štetan posao, čak i kada znamo da se najozbiljniji mediji u SAD-u nadugačko i naširoko bave poslovnom sposobnošću vlastitog predsjednika, i pritom članke ilustriraju crtežima Donalda Trumpa u luđačkoj košulji.

"Drugi [psihijatri] sugeriraju da Trump pokazuje indikacije sociopatije, uključujući pomanjkanje empatije, izostanak krivnje i namjerne manipulacije. To zajedno daje 'maligni narcizam', koji uključuje antisocijalno ponašanje, paranoidna svojstva, čak i sadizam", piše, na primjer, Washington Post.

Ako u našem društvu ima prostora za Glasnovića, zašto ne bi bilo i za pitanje o njegovoj stabilnosti?

No, hrvatski novinari neće se baviti dijagnozama, već će koristiti različite eufemizme, čak i kada nedostaje jako malo do nestručnog konsenzusa da pojedini političar ima problem živčane naravi. Za to je zaslužan i kućni odgoj te doza pristojnosti, koji možda manjkaju zastupniku Glasnoviću, ali ne i novinarima, dok izbjegavaju bavljenje njegovim eskapadama, zato što ga do određene mjere - žale. Zastupnici mu se, na primjer, svako malo smiju, ako već ne prosvjeduju zbog onog što govori. Drugim riječima, on izgovara takve stvari da si je kod dijela kolega, svojih i naših, priskrbio zaštićeni status zastupnika s posebnim potrebama, koji oko sebe vidi aveti i zavjere nevidljive ostatku populacije. I to je dovoljan njegov križ.

Ipak, prikupili smo na jedno mjesto samo djelić njegovog impresivnog opusa i, kada se ti ispadi stave ovako na kup, pa se još prisjetimo da vlasti u Hrvatskoj žele dodatno regulirati govor mržnje na internetu, čemu će svoj doprinos dati i spomenuti Željko Glasnović, ne možemo se ne upitati: mora li u demokratskom društvu postojati prostora za pitanje - koliko je uopće stabilan zastupnik dijaspore Željko Glasnović? Ako već u tom društvu i u njegovom visokom zakonodavnom tijelu ima prostora za širitelja mržnje, hajke, lažnih vijesti i kleveta, poput one izrečene danas na račun Jasne Babić, ono bi moralo pogledati istini u oči i po ovom pitanju. 

Uostalom, Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, u svom dijelu "Nespojivost dužnosti, mirovanje i prestanak zastupničkog mandata te zamjenjivanje zastupnika", konkretno u članku 10. navodi da mandat zastupnika može prestati prije isteka, ako mu se sudskim putem oduzme poslovna sposobnost.

A za što je sve Glasnović sposoban, nagledali smo se i u Saboru i izvan njega.

Mikrofon, demoni, ZDS, suzavac, pendrek i streljanje

Naime, ni godinu dana nakon najave tužbe ravnateljice Hine Branke Valentić, za koju je na Facebooku napisao da je hodajući dokaz zašto je potrebno hitno provesti lustraciju, pa onda dozvolio da joj se prijeti ubojstvom i ćereći ju se u komentarima, Glasnović je novinaru RTL-a kazao: „A kako bi vi da vam zabijem taj mikrofon u stražnjicu?“. Zbog toga je reagiralo Hrvatsko novinarsko društvo, prisjećajući se da je novinare usporedio i sa streljačkim vodom

Zaštićen saborskim imunitetom, Glasnović je svojevremeno mirovnom aktivistu Zoranu Pusiću pred kamerama kazao da je monstrum i demon, moralni zločinac i moralna nakaza

Prijetio je i zastupnicima Ivanu Pernaru i Gordanu Marasu, kojeg je pritom nazvao degenerikom. Problem je nastao kada ga je SDP-ovac podsjetio da je "desnom krilu Udbe" pomogao da ostane na vlasti, premda je ranije tvrdio i da nema šanse da bude u istoj kaši sa zastupnikom srpske nacionalne manjine Miloradom Pupovcem. Glasnović je na kraju ipak odradio što mu je rečeno u HDZ-u, čime je pokazao pragmatičnost i politički racio, kakav se često ne pronalazi u njegovim nastupima. 

Primjerice, kada je nekadašnjoj zastupnici Mireli Holy kazao "možda ste vi doktorirali ljubavne navike afričke voćne muhe" ili kad je za slabu borbenu spremnost mladića u Hrvatskoj okrivio estrogen u vodi, po uzoru na generala Jacka D. Rippera iz kultnog filma "Dr. Strangelove". 

Nadalje, ovaj zagovornik milijuna žrtava iz Drugog svjetskog rata i poraća, ne samo da je išao na misu za ustaške generale, nego je i ekološki skup začinio ustaškim pokličem, poručivši da "Svi moramo biti za dom spremni". 

Osobit problem su mu visokoškolske ustanove, pa je tako kazao da na fakultetima, Filozofskom i Fakultetu političkih znanosti rade "politički pedofili, jer oni imaju isti mentalni sklop - pedofili su neizlječivi". 

Ali nisu samo profesori problem - uspio se ostrviti i na studente, konkretno Filozofskog fakulteta, za koje je kazao da bi ih rastjerao suzavcem i pendrekom. I tu je zaradio kaznenu prijavu od zastupnice Gordane Sobol, jer uz poziv na nasilje je stajalo i objašnjenje: "Taj fenotip podivljaloga titojungenda može se lako prepoznati: imaju blijed ten kao da su robijali u KPD Zenica, vratovi su im kao pet kuna, imaju duge prste od igranja videoigara, a glave su im u odnosu na tijelo nesrazmjerne veličine (...) Predlažem osnivanje zaklade koja će omogućiti jednosmjerno, bespovratno putovanje mladih titoista i njihovih vođa s neobrijanim nogama za Pjongjang (...)"


Reakcije na Glasnovićev status na njegovom Facebook profilu (SCREENSHOT: Facebook)

Taj status i dan danas stoji na Facebooku, kao i ispod njega poredani pozivi na ubojstvo studenata. Kad smo već kod dugih i kratkih cijevi, ne zaboravimo i da Glasnović voli automatske puške.

No, pendrek i suzavac nije jedina mjera, koju bi Glasnović primijenio na one koji mu nisu po volji. Nakon priče o "crvenim kmerima" naveo je da bi jednog suca, kojeg poznaje, "strijeljao, ali nažalost još nemamo takvu državu".

Dakle, minuli rad zastupnika Glasnovića govori o njegovoj poslovnoj sposobnosti glasnije, nego bilo što što bi se moglo napraviti demantiranjem gadosti koje je izgovorio na bilo čiji, pa ni račun Jasne Babić. Nju bi današnji zastupnikov ispad, sudeći po njenim ranijim izjavama, vjerojatno samo dobro nasmijao. 

Podsjetimo što je Jasna Babić rekla na slične objede, dijelom razgovora koji smo prošle godine vodili s njom.

"Pratio te niz objeda i optužbi, bila si "udbašica", "labradorica", "glavaševa ljubavnica", "pijanica", "luda žena"... To ti je teško padalo?

- Nije, nije.

Bilo ti je baš svejedno?

- Potpuno svejedno, jer moji prijatelji, ljudi do kojih je meni stalo, odlično su znali tko sam, što sam, šta radim, koliko pijem, s kim se ševim... Sve su znali. Za sve moje mane, nesavršenosti. A oni drugi, koji nisu znali, pa ja sam bila sretna da ne znaju! Znaš ono - šta sad!"

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina/Denis Cerić

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"