Ex Yu Rocks, Bugojno - drugi dan

Ivor Car

28. srpnja 2003.

Ex Yu Rocks, Bugojno - drugi dan

Izvijestili smo vas iz Bugojna o prvom danu Ex Yu Rocks festivala, pa je red da to učinimo i za drugi dan, koji je po ponuđenom meni osobno bio zanimljiviji od prvog, ali ipak s ponešto lošijom atmosferom, poglavito što se tiče broja posjetitelja. Ipak ovo izvješće uglavnom pišem iz druge ruke, jer zbog obaveza nisam prisustvovao cijelom drugom danu, pa će tu biti one narode rekla-kazala!

Nakon prvog dana na pregled vam dolazi novica koja će ponešto reći o drugom danu Ex Yu Rocks. Ponešto, iz razloga što je subota u Bugojnu uglavnom rezervirana za vjenčanja, a te subote je vaš izvjestitelj iz Bugojna morao i želio biti nazočan njemu vrlo važnoj, kako se kod nas kaže, svadbi. No, ipak nisam želio propustiti ono što me je najviše zanimalo, a to su bila dva benda, KBO iz Kragujevca (hit moje mladosti koji nikad nije izašao van klupske scene) i Darkwood Dub iz Beograda (kako kažu oni s prebivalištem u Beogradu, jedini "alternativniji" bend koji može napuniti sve koncertne prostore predviđene za nemasovne svirke). Tako je pao dogovor da mi ekipa prije nastupa ovih potonjih pošalje SMS i ja potom zapalim sa vjenčanja udaljenog nekih dvadesetak kilometara. I eto SMS-a malo iza ponoći i ajmo na bazene.
Posjetitelja vidno manje nego prethodne noći. Kreće svirka, moćan zvuk budući je bend sa sobom poveo svog tonca, koji ipak što se mene tiče nije napravio svoj posao do kraja, jer instrumenti i efekti su zvučali odlično, ali vokal nije bio dobro podešen pa oni koji ne poznaju opus Darkwood Duba nisu mogli čuti što u svojim tekstovima poručuje taj bend. O samom bendu se ne treba previše govoriti, kao ni o koncertu jer smo ih proteklih dana mogli vidjeti u nekoliko hrvatskih gradova, pa tko je htio to je i učinio. Uglavnom, riječ je o odličnoj glazbi, koja ne podsjeća na ništa drugo i jednostavno plijeni svojom originalnošću, a tako je bilo i te večeri u Bugojnu.
Mene je opet čekao restoran s mesinom i pivčugom, iako sam želio vidjeti i Superhiks, trenutno najpopularniji bend u Makedoniji. No, imao sam ja svoje izvjestitelje sa terena, pa ću vam prenijeti što ukratko kažu o ostalim bendovima te večeri.

Dub Rebellion (Brčko) – nitko ih nije gledao.

Bitch Boys (Ljubljana) – netko je nešto načuo, ali nitko nije htio komentirati, a ja iz prijašnjih slušanja dodajem 'ko voli surf – nek' izvoli!

Let's Quit (Amsterdam) – deveteročlani bend, veseli ska, koji je oduševio sve nazočne od kojih su se neki poslije kleli kako je to nešto najbolje što su čuli zadnjih godinu dana, a ja iz osobnog iskustva dodajem – nisam slušao!

Troitsa (Bjelorusija) – nikome nije jasno zašto su ovi došli i svirali neviđeno kratko, u jednoj rečenici trio koji izvodi tradicionalne ruske melodije!

KBO (Kragujevac) – sramota, punk bez bas gitare, mnogo zviždanja ne bi li ih se potaklo da siđu sa pozornice, slabo ozvučenje, a ja iz prijašnjih milijunskih slušanja dodajem kako to nije istina, jer ipak su to najstariji djelujući punk bend iz Srbije, nešto kao u Hrvatskoj KUD Idijoti, samo ne toliko komercijalni, a praše žestoko što nove generacije ne vole!

Darkwood Dub (Beograd) – sve smo rekli!

Superhiks – odlično – sve informacije koje sam uspio prikupiti!

Kao i prethodnu večer, program je nastavljen sa “Ex-Yu Raves!” Dance ‘till Dawn After Party:
DJ Yann, The Drum ’n’ Bass Beast from Amsterdam 
Cyberbeatz DJ Deee (Slovenija)
DJ Vicx (Mostar)
Dj Hujdaga (Bugojno)
i kažu opet su se nazočni zabavili.

I eto, to je kraj festivala, o kojem zapravo nisam puno govorio, pa ću sada reći kako sve o njemu možete saznati na ova dva linka:
www.exyurocks.cjb.net
www.rock.com.ba
Nadam se da ću vas i dogodine udaviti s izvještajima s Ex Yu Rocks.