FEMICID U PORASTU: „Mjere opreza nisu dovoljna zaštita ženama“

Ana Benačić

31. kolovoza 2022.

FEMICID U PORASTU: „Mjere opreza nisu dovoljna zaštita ženama“

„Prema trenutno dostupnim informacijama, pokazuje se da izrečene mjere opreza ponovno nisu predstavljale dostatnu zaštitu žrtve nasilja u obitelji od daljnjeg nasilja“, poručila je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, nakon što je u srijedu ujutro u Novskoj ubijena žena, a u javnost je dospjela informacija kako je ubojici, inače žrtvinom suprugu, nedavno izrečena mjera opreza zbog više kaznenih djela na štetu njegove supruge.

Ubojstvo se dogodilo u osam sati ujutro, kada je 54-godišnjak došao do butika svoje 39-godišnje supruge, pričekao da dođe na posao i onda je izbo nožem. Kako je izvijestila policija ubojica je žrtvi zadao više ubodnih rana nožem, nakon čega je pobjegao te nedugo potom, prije nego li ga je policija pronašla, ubio i sebe.

Supružnici već dulje vrijeme nisu živjeli zajedno, nakon niza muškarčevih nasilnih ispada. Ubojica iza sebe ima bogatu povijest nasilničkog ponašanja. S 24 godine, 1992. godine, u fizičkom sukobu je ubio muškarca, za što je „odležao“ minimalnu kaznu propisanu zakonom, odnosno tri godine. Prije samo petnaestak dana supruga ga je prijavila policiji zbog fizičkog napada koje je rezultiralo nanošenjem tjelesnih ozljeda. U prijavi su navedena i još dva kaznena djela – prijetnja smrću i nametljivo ponašanje, koje je zakonom definirano ovako: „Tko ustrajno i kroz dulje vrijeme prati ili uhodi drugu osobu ili s njom uspostavi ili nastoji uspostaviti neželjeni kontakt ili je na drugi način zastrašuje i time kod nje izazove tjeskobu ili strah za njezinu sigurnost ili sigurnost njoj bliskih osoba (…) Ako je djelo počinjeno u odnosu na sadašnjeg ili bivšeg bračnog ili izvanbračnog druga ili istospolnog partnera, osobu s kojom je počinitelj bio u intimnoj vezi ili prema djetetu, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora do tri godine“. 

Policija je nakon prijave uhitila muškarca i uz kaznenu ga prijavu smjestila u pritvor, a Općinsko državno odvjetništvo u Sisku pustilo ga je uz zabranu prilaska supruzi na 50 metara te mjeru zabrane kontaktiranja. Da je budućem ubojici tog 13. kolovoza izrečena tek blaža mjera opreza potvrdila je i zamjenica sisačkog Županijskog državnog odvjetnika Sanja Jagušt.

„Dežurni zamjenik općinske državne odvjetnice u Sisku procijenio je da se ta opasnost može otkloniti zabranom približavanja žrtvi, s time da do danas nije bilo prijavljeno da je ta mjera bila kršena. Zamjenik je donio odluku da će donesena mjera biti dovoljna“, objasnila je te dodala kako je unatoč ranijoj osudi zbog ubojstva iz 1992. godine muškarac prilikom procjene tretiran kao neosuđivana osoba, s obzirom na protok vremena i činjenicu da je za njega nastupila rehabilitacija

Ubojstvo u Novskoj je već jedanaesto ubojstvo žena od strane njima bliskih osoba u 2022. godini. Podaci su to koje je iznijela Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a koje vodi u okviru Promatračkog tijela za sveobuhvatno nadgledanje, prikupljanje podataka, analizu i izvještavanje o slučajevima ubojstava žena – „Femicide Watch“.

Višnja Ljubičić
"Učestalo smo utvrđivali da mjere opreza nisu bile dostatno sredstvo zaštite žrtava nasilja u obitelji ili drugih oblika rodno utemeljenog nasilja te da nisu ostvarivale svoju svrhu" - Višnja Ljubičić (FOTO: HINA/Denis Cerić)

U udruzi "B.a.B.e. - Budi aktivna. Budi emancipiran." raspolažu s drugom brojkom. Naime, prema njihovim podacima u prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj je ubijeno 12 žena.

„U prilog alarmantnosti situacije govori činjenica da je u Hrvatskoj u cijeloj 2021. godini zabilježeno 14 ubojstava žena, dok je samo do kraja kolovoza ove godine ubijeno 12 žena. U skoro svim tim slučajevima žrtve su ubile njima bliske muške osobe, najčešće su to njihovi bivši ili sadašnji intimni partneri", navode iz udruge B.a.B.e. oštro osuđujući ubojstvo 39-godišnjakinje i ističući kako je konačno vrijeme da se poražavajući porast femicida u Hrvatskoj ozbiljno shvati. 

Rješenje vide u edukaciji i senzibilizaciji svih nadležnih tijela, ali i medija te cjelokupne javnosti koja se mora ujediniti u borbi protiv rodno uvjetovanog nasilja. 

„To nije privatna stvar, nego važno društveno piranje i odgovornost cijelog našeg društva“, zaključuju iz udruge B.a.B.e..

Prije samo tjedan dana pisali smo u slučaju koji se dogodio u Gospiću gdje je 36-godišnji muškarac također nožem izbo svoju suprugu i susjeda nanijevši im po život opasne ozljede. I on je, kao i muškarac iz Novske, prije nasilničkog pohoda bio uhićen. Samo tjedan dana ranije supruga ga je prijavila policiji zbog protupravnog oduzimanje slobode i prijetnji, ali je Državno odvjetništvo u Gospiću zaključilo da će biti dovoljno izreći mu mjeru opreza prema kojoj se supruzi ne smije približiti na pedeset metara pa je pušten na slobodu.

Nakon što je ta informacija dospjela u javnost općinska državna odvjetnica u Gospiću, Tatjana Šimunić Adamović izjavila je - „Kud bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici“. 

Na tu je izjavu istog dana reagirala Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

„Učestalo smo utvrđivali da mjere opreza nisu bile dostatno sredstvo zaštite žrtava nasilja u obitelji ili drugih oblika rodno utemeljenog nasilja te da nisu ostvarivale svoju svrhu. Osim poteškoća vezanih uz pravilnu procjenu rizika i procjenu očekivanja da se svrha može ostvariti određenom mjerom opreza, osobito se problematičnom pokazivala okolnost da se pridržavanje izrečenih mjera opreza provjeravalo na temelju razgovora sa žrtvom, umjesto s počiniteljem“, istaknula je tada Pravobraniteljica.

Femicid
Transparent s jednog od prosvjeda kojim se još 2016. bavio ovom temom (FOTO: Facebook/ProsvjednaAkcijaPreuzimeteOdgovornostZaUbojstvaŽena)

Nakon slučaja u Novskoj ponovila je da se broj kaznenih djela nasilja među bliskim osobama u razdoblju od posljednjih sedam godina gotovo utrostručio te je u 2021. godini premašio brojku od 6.000 kaznenih djela, pri čemu 79 posto žrtava čine žene

„U takvim okolnostima konstantnog porasta rodno utemeljenog nasilja od ključnog je značaja dobro funkcioniranje sustava i adekvatno postavljena zaštita žena koje su u riziku od nasilja u obitelji. Pored navedenog, učinkovita politika suzbijanja rodno utemeljenog nasilja na razini primarne prevencije dugoročno zahtijeva uspostavljanje mehanizma stručnog i dugotrajnog psihoterapijskog rada s obiteljima u riziku od konfliktnih situacija i pojave nasilja, kao i rada s počiniteljima u cilju njihove resocijalizacije, dok je na razini represivnog djelovanja potrebno uspostaviti strožu politiku kažnjavanja počinitelja nasilja u obitelji i drugih oblika rodno utemeljenog nasilja, zatim, uvesti redovito usavršavanje sudaca i sutkinja te državnih odvjetnica i odvjetnika, njihovu specijalizaciju za obiteljsko nasilje te jačati međuinstitucionalnu suradnju između nadležnih tijela“, kaže Pravobraniteljica nakon događaja u Novskoj.

Psihologinja Maja Mamula iz Ženske sobe, za HRT je ustvrdila kako, unatoč nizu određenih pozitivnih promjena koje su napravljene u Hrvatskoj proteklih godina, sustav ipak i dalje ne funkcionira.

„Mi smo zemlja koja iz godine u godinu ima sve veći broj femicida, dakle, ubojstava žena zato što su žene. Femicid odražava položaj žena u društvu - da je manje vrijedna, da joj se ne vjeruje, da se njezine procjene rizika i njezin strah ne uzimaju ozbiljno“, objasnila je Mamula.

Govoreći o mjerama opreza kaže da uvijek ima problem reći kako je odgovornost na policiji.

„I tu policiju netko čini. Što mi radimo da policija ima dovoljno policijskih službenika i službenica koji će te mjere moći pratiti? Mi izričemo mjere i onda na kraju vidimo da iza mjera nitko ne stoji“, zaključila je psihologinja iz Ženske sobe.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

Reflektor

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

 Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost udruge Lupiga