Glavomet je nekada bio opasan, kao i boks

Ivor Car

12. studenog 2002.

Glavomet je nekada bio opasan, kao i boks

Dugo se smatralo kako česti slučajevi moždanih oboljenja kod nogometaša koji su svoj kruh zarađivali prije sedamdesetih godina prošlog stoljeća, nemaju nikakve veze s njihovim zanimanjem. Nedavna smrt ponajboljeg engleskog igrača glavom iz šezdesetih godina 20-og stoljeća, pokazala je kako je glavni uzrok tome teška nogometna lopta.
Nogomet ponekad može uzrokovati smrt, tužan je zaključak koji se nameće nakon slučaja Jeffa Astlea. Ovaj nekadašnji napadač engleskog West Bromwich Albiona, preminuo je u 59-oj godini života od posljedica moždane bolesti.
Jeff je šezdesetih godina prošlog stoljeća na Otoku slovio kao jedan od najboljih igrača glavom. Vjerojatno nikada nije mogao ni pretpostaviti da će ga to jednoga dana ubiti. Uzrok njegove smrti degenerativna je moždana bolest prouzrokovana konstantnim nabijanjem lopte glavom. U vrijeme Jeffove igračke karijere nogometne lopte bile su rađene od materijala koji su upijali znatne količine vode, a kako poznata otočka klima obiluje neprestanim padalinama, jasno je i kako je lopta bila često puna vode, a samim time i preteška. Tek sredinom sedamdesetih, nogometne lopte su izrađivane sa sintetičkim omotačem usljed čega više nisu upijale vodu. Srećom po Vierija, Janckera, Bierhoffa i ostale "glavonje", inače bi morali organizirati sindikat koji bi zahtjevao benificirani radni staž.
Česte žrtve ovakve bolesti su i boksači, kojima u opisu radnog mjesta stoji i neizbježno primanje udaraca u glavu. Do ovoga slučaja držalo se da česti slučajevi moždanih oboljenja kod "starih" nogometaša nemaju nikave veze s njihovim zanimanjem. Astle je postigao 174 pogotka u 361-oj utakmici. Najpoznatiji od njegovih pogodaka je onaj koji je zabio Evertonu u finalu FA Cupa 1968. godine, za pobjedu Albiona od 1:0. I to baš taj - nogom!