Gola umjetnost

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Gola umjetnost

Fotograf i veliki umjetnik, Amerikanac Spencer Tunick nastavlja sa svojim svijetski poznatim radovima. Ovaj put posjetio je najmnogoljudniji brazilski grad, Sao Paolo, gdje mu je poziralo 1 200 potpuno golih ljudi. To je ujedno bila i posljednja iz serije ovih instalacija pod imenom "Nude Adrift".
Spencer Tunick umjetnik je performancea i slavni fotograf iz New Yorka. Sebi za zadatak uzeo je fotografiranje nagih ljudskih tijela u javnom prostoru kako bi skinuo tabu s golotinje i učinio je sasvim normalnom pojavom, što ona zasigurno i jeste. U svojim počecima usprkos brojnim uhićenjima, pozivao se na Prvi amandman američkog ustava na osnovu kojega ima pravo fotografirati naga tijela na javnim mjestima. Uskoro je cijela priča nadišla granice Sjedinjenih država i postala sastavni dio svih sedam kontinenata. Njegov najveći projekt nazvan "Nude Adrift" zahvatio je 30 gradova cijeloga svijeta. Ovih dana je cijela megalomanska instalacija završila, snimkom oko 1 200 osoba u najvećem brazilskom gradu, Sao Paolu. To je ujedno bilo i iznenađenje jer je organizator očekivao najviše 800 ljudi, što sebi tumači kao općeprihvaćanje njegove ideje. Kao i velika većina svih ovakvih instalacija i ova je postavljena rano ujutro, kako bi se izbjegle gužve. Usprkos tome okolo 1 200 promrzlih osoba okupio se poprilično veliki broj znatiželjnika. Portfolio iliti mapu radova s ovoga projekta možete unaprijed kupiti za 1 500 $ i tako pomoći Spenceru u njegovom radu. Naravno pod uvjetom da 150 komada koliko će ih uopće biti štampano, već nije rasprodano.
Opširnije o samom autoru i njegovim projektima možete pogledati klikom na ovih deset točki ........... Nama ostaje samo da željno iščekujemo njegove slijedeće zamisli.