Grafiti u Hrvata

Ivan Kegelj

3. listopada 2002.

Grafiti u Hrvata

Na zgradi u Mihanovićevoj ulici već duže vrijeme koči se grafit "Gorijet će klerofašisti". Bio bi to još samo jedan u nizu besmislenih grafita sa pravopisnom greškom i zaokruženim slovom A koje je nerviralo Seju iz pjesme Zabranjenog pušenja "Anarhija all over Baščaršija", da ga jednog jutra nije vidio revni aktivist HSP-a. Kad ga je ugledao odmah je otrčao u gradski ogranak stranke i požalio se drug.., pardon gospodi
Gospoda su sročila brzinsko priopćenje za javnost, te zazvala gradonačelnicu da odmah preboji grafit. Između ostalog HSP u priopćenju kaže - Grafit svakodnevno promatraju strani turisti i mogli bi pomisliti da je Zagreb grad netolerancije.
Naravno, zaboravili su da se naši inozemni gosti razumiju u hrvatski jezik otprilike onoliko koliko se ja razumijem u izvještaje Zagrebačke burze koji svakodnevno dolaze u redakciju.
Naravno, drug... pardon, gospoda iz HSP-a ne upozoravaju na grafit koji se može vidjeti na Ciboni. Anonimni autor, Bog mu dao zdravlje, ispisao je prezime autora nacističke propagande - Goebelsa (kako se ono zvaše ovaj plemeniti gospodin?).  Kako bilo, možete samo zamisliti u kakvoj banani je stranka koja se bavi grafitima. Ali barem su mi dali povoda da objavim da je u posljednje vrijeme, osobito od kad je Carla zaprosila Janka, grad zatrpan grafitima političkog sadržaja. Evo ih nekoliko.
"Generali, Hrvatska se ne boji". Netko je na ovo dopisao "bivših generala".  Dopisnik je intervenirao i na neinventivni grafit "Generale uz tebe smo", smješten na Folnegovićevom naselju, dopisavši "sve dok nam ne odeš".
Kod navedenih grafita više je riječ o poskočicama koje same po sebi ne zaslužuju prostor čak ni na Lupežu koji sve to promatra kroz obične oči na koje idu suze od smijeha. Ali ima grafita koji se mogu ubrojiti u same vrhunce političke misli, kako se izrazio sociolog Dražen Lalić. Da Lalić nije pogriješio najbolje govore dva splitska grafita - "Svi su stali na moju stranu pa se brod prevrnuo" (iz 1992 g.) i proročki "Hrvatska demokratska zajebnica" iz iste godine. A među genijalnije grafite može stati i onaj - "Samoubojstvo je najiskreniji oblik samokritike". Splitski grafiter obilježio je i vrijeme kad su naši sugrađani pogrešne nacionalnosti završavali u splitskoj ratnoj luci Lora, gdje se s njima postupalo humano i civilizirano. Napisao je "Kurac je Morison umro od droge - ubili ga Srbi". Da Lupež svugdje ima oči najbolje ćete otkriti ako vam prenesem i par Sarajevskih i Beogradskih grafita. Iz Beograda vrijedi spomenuti onaj napisan na crvenom fići - "Kad narastem bit ću vatrogasni kamion" i jedan sa zida Crkve sv. Marka - "Bog nema fakultet". Iz Sarajeva donosimo legendarnu predratnu prepisku grafitima na lokalnoj pošti. Netko je napisao "Ovo je Srbija", a poklopio ga je jedan od sljedbenika realizma grafitom "Ovo je pošta majmune". Napisao bi ih još da mi jednom šef nije rekao "skrati to, ko će ti čitat' vijest na šest kartica". Kao pravom ljubitelju grafita ostalo mi je samo da pozovem Lupeže da mi, ako su gdje vidjeli, jave za kakav dobar grafit.