ILKO ĆIMIĆ O KAMENSKOM: Naša profesija je zloupotrijebljena u korist kriminala

Ivan Kegelj

31. siječnja 2012.

ILKO ĆIMIĆ O KAMENSKOM: Naša profesija je zloupotrijebljena u korist kriminala

Minulog tjedna u Westinu je održana antikorupcijska konferencija, gdje se raspravljalo o odnosu medija prema zloćudnoj pojavi korupcije. Jedan od izlagača bio je i novinar Ilko Ćimić, koji je pred prisutnima pročitao svoj osvrt na slučaj Kamensko. Taj osvrt prenosimo na ovom mjestu, e kako bi vam još jednom ukazali na spregu organa gonjenja s medijima čiji vlasnici su ogrezli u sumnjivim (kriminalnim?) poslovima koji s izdavaštvom nemaju ništa zajedničko. Kad pohvatate sve konce medijske hobotnice upregnute u poslove koji s novinarstvom nemaju veze bit će vam jasniji i odnosi koji diktiraju našu sumornu svakodnevicu

 
Ilko Ćimić, novinar portala Index.hr

Primjer slučaja uništavanja nekadašnjeg zagrebačkog tekstilnog giganta Kamensko, jasno pokazuje kako je zapravo većina medija pala na ispitu te se nisu iskazali kao korektiv hrvatskog društva. 

Slučaj Kamensko dokazao je  kako mediji u sadašnjem sastavu vlasništva nisu spremni ne samo za borbu protiv korupcije, nego nisu spremni na transparentno poslovanje svojih vlasnika koje bi bilo sasvim odvojeno od vladajuće politike i političara te interesa krupnog kapitala, pa čak i kada se prekorači granica zakonitosti i na štetu malog čovjeka i hrvatskog radnika. 

Štoviše baš u prikrivanju poslovanja vlasnika medija radili su se kompromisi s istražnima organima, štitili su se vlasnici medija i najveći kupci oglasnog prostora, tajkuni i varalice - prikazujući, njima u korist, uporno jednu stranu priče, a zanemarujući pritom objektivnost, regule novinarstva, pljujući na višegodišnji mukotrpni rad, a sve na štetu - istine. 

Ti "manevri", odnosno jučerašnji paktovi s premijerom Ivom Sanaderom, današnji s Državnim odvjetništvom na čelu s Mladenom Bajićem i sutrašnji s Vladom Zorana Milanovića (to je onaj koji u svom genu ima antikorupciju) kao dugoročnu posljedicu imat će nepovjerenje hrvatskih građana u novinarsku profesiju i same medije. 

DORUČAK KOD PAVIĆA: Građanska akcija poručila - 'To je Pavić, jedini koji je uspio zajebati Miroslava Kutlu'

ILKO ĆIMIĆ: Čekamo novog Sanadera!

Pogledajte kako Mladen Bajić piše optužnice

POTAKNUTI AKCIJOM GRAĐANSKE AKCIJE PODSJEĆAMO: Zašto je nekadašnji cvjećar Ivica Todorić danas prvi među nejednakima

S obzirom da je izostala kritika same novinarske profesije na slučaj Kamensko te da je riječ o očiglednoj cenzuri u pojedinim medijima koji imaju zabranu izvještavanja o ovom slučaju, novinarstvu u Hrvata dogodit će se ono što se danas događa u hrvatskoj politici. A to je izuzetno loše mišljenje u javnosti koje ide uz neizostoavnu floskulu 'Svi ste vi isti'. 

 
Vlasnik "Glasa Mordora" Ninoslav Pavić u lisičinama

Zbog toga što se prema slučaju Kamensko nije zauzela distanca kao i zbog ostalih slučajeva neobjektivnog izvještavanja u korist pakta s DORH-om, zakupcem marketinškog prostora ili povlađivanja određenoj skupini ili podilaženjem interesima krupnog kapitala, novinarstvo se nažalost danas doživljava kao amoralno zanimanje. 

Slučaj Kamensko zapravo je jednostavna priča. Do jučer uspješna tvrtka koja je zapošljavala više stotina radnica imala je budućnost sve dok svoj interes nije pokazao notorni Miroslav Kutle. Čovjek u bijegu od hrvatskog pravosuđa i čovjek koji je sinonim za pljačku u privatizacijskim devedesetima vukao je konce u Kamenskom, pokazat će se, zajedno sa svojim poslovnim partnerom Ninoslavom Pavićem, vlasnikom EPH. Uostalom da je Kutle Pavićev partner to u svojim javnim istupima ne kriju ni jedan ni drugi. 

 
Radnice Kamenskog u prosvjedima

Novac kojim se Kamensko zaduživalo da bi se potom na vrijednu imovinu tvrtke moglo staviti zabilježbe, dijelom potječe od 'gazde' Ninoslava Pavića, čije je poduzeće Com.com za Kutlinu tvrtku Dalta isplatilo 33,6 milijuna kuna, iako je prvo bila procijenjena na samo 120 tisuća kuna. Prema istrazi policije i prema raspoloživim dokumentima Studija nasada jabuka koja je podigla vrijednost te tvrtke nije ni postojala. 

To je dokazano. 

 
"Feudalni gospodar Hrvatske" Ivica Todorić

Pavić je pak novac dobio od Todorića. Naime, Ivica Todorić od Pavića je kupio tek osnovanu tvrtku mStart telekomunikacije koja je bila dijelom  tvrtke Com.Com i to za vrtoglavih 43,65 milijuna kuna. Prodaja mStarta predstavljala je za tu godinu 96,2 posto svih prihoda tvrtke Com.Com. 

Prema dostupnoj dokumentaciji radilo se o projektu "prepaid" usluge koja bi se nudila putem EPH-ovih izdanja i Konzumovih trgovina, a u kojoj bi trebao sudjelovati i Hrvatski telekom no ni taj projekt kao ni zasad jabuka u prethodnom slučaju nikada nije ugledao svjetlo dana.

I to je dokazano. 

 
Mladen Bajić, prema izboru Građanske akcije - Piz.. godine

Iako je u slučaju Kamensko vrlo lako bilo pratiti trag novca, jednu od najvećih afera koja je tako nalik sličnim sudbinama tvrtki iz devedesetih kada se namjerno uništavalo pogone zbog atraktivnog zemljišta, teško se moglo pratiti u glavnim medijima. 

Jutarnji list, zbog involviranosti vlasnika Nina Pavića, naravno to nije objavljivao. Večernji list objavio je u svojem internet izdanju tek jednu vijest o Pavićevim poslovima u Kamenskom, da bih je nakon svega pola sata na intervenciju glavnog urednika skinuo s weba. Nova TV radila je bravure kada je izvještavajući o Kamenskom izbjegavala spomen Pavićeva ili Todorićeva imena.   Za RTL tema gotovo da i nije postojala, dok se ipak iskazao HTV koji je u izdanjima emisija Hrvatska uživo i u središnjem Dnevniku dao natuknuti hrvatskoj javnosti kako im se nešto tu oko Kamenskog ipak zataškava. Znam da je kolegama s televizije bilo izuzetno teško i znam da su se borili protiv intervencija koje su dolazile od strane političke vlasti da se takve stvari ne objavljuju. Nekad bi taj pritisak i urodio plodom. 

Sve u službu onog "svi ste vi isti". Čuvaju se svoji, a napadaju drugi. 

 
Radnice Kamenskog u prosvjedima

I dok je većina medija zabranila temu Kamensko, u Jutarnjem smo posljednjih godinu dana mogli vidjeti prave bravure u obrani vlasnika, pri čemu se urednici nisu libili plasirati i neistine. Tako je prva objava iz EPH bila da nemaju ništa s Kamenskim. Nakon toga u javnosti je izašao dokument koji veže tvrtku Com.com s tom tvrtkom. Zatim je Nino Pavić u razgovoru za net.hr izjavio kako "nema ništa s agonijom radnica", da bi se pokazalo da je suvlasnik ne samo najvećeg dijela dionica u Kamenskom nego i zabilježbi nad nekretninama. 

Kada je EPH ispucao sve što je imao glavni komentator Jutarnjeg lista Davor Butković po zadatku je pucao prema novinarima koji su objavljivali tekstove koji su u lošem svijetlu prikazivali njegova gazdu Pavića nazivajući ih 'obavještajnim podzemljem i ucjenjivačima  koji su se udružili s dijelom policije'. Jutarnji list spinom,odnosno feljtonom u jeku afere Kamensko pokušao je objasniti kako je u slučaju Slobodna Dalmacija sve čisto i da je slučaj zatvoren, da bi mjesec dana kasnije saznali kako to ipak nije istina i da DORH nakon gotovo tri godine još nije zaključio taj slučaj.  

I u tom "uvlačenju" nikom ništa.  I opet će nam reći "vi ste svi isti".

 
Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić

Treba naglasiti da je u cijelo ovoj priči evidentno i zaleđe Državnog odvjetništva. Iz dostupnih podataka i javno objavljenih dokumenata razvidno je kako se Državno odvjetništvo nije na pravi način pozabavilo ovim slučajem. Ni Nino Pavić, a ni Ivica Todorić nikad nisu odgovarali na pitanja o Kamenskom, ali jest novinar koji je o tome pisao. 

Ne mogu a da ne primjetim vezu glavnog državnog odvjetnika s pojedinim medijima. Ne mogu! U godinu i pol dana u javnost je procurilo 25 različitih iskaza iz istraga DORH-a. Kada kažemo u javnost tada govorimo o isljučivo Večernjem i Jutarnjem listu. U Večernjem Bajić je osoba godine, a u Jutarnjem, opterećenom istragama nad Pavićem u slučaju Slobodne Dalmacije i Kamensko redovno je za Bajića rezervirana slika sveca koji se danonoćno bori protiv korupcije.

Vidim li ja ovdje jedini tu vezu? 

 
Radnice Kamenskog i aktivisti s transparentom pod Bajićevim prozorima

Upravo zbog te veze s jakim medijima ne mogu biti optimist da će istina o Kamenskom u skoro vrijeme izaći u javnost. Dosadašnji slučajevi ne daju nam povod za optimizam. Naglasit ću i da je trenutni ministar policije bivši zaposlenik EPH koji je radio u Slobodnoj Dalmaciji u vrijeme dokapitalizacije, kao i da je ministar pravosuđa zastupao EPH u vrijeme dok je bio odvjetnik. 

Kako da budemo optimisti? 

No, upravo mediji, kao jedini pravi korektiv društva, moraju upozoravati na to. Ne dozvoliti da se istina zataška i pod punom moralnom odgovornošću raditi svoj posao.  Ako to ne naprave bit će to jasan dokaz da iz slučaja Sanader apsolutno ništa nismo naučili niti smo se riješili korumpiranih novinara sluga Sanaderova režima. Jučer za Sanadera, danas za bilo koga drugog. Na štetu istine i na štetu časne profesije novinarstva. 

Ja se samo nadam, da mi nekad, negdje, na ulici neće netko reći - "Eeee, vi ste svi isti!"

Ilko Ćimić

Lupiga.Com