IMA JEDNA MODRA RIJEKA: Prošlo je 42 godine otkako je otišao Mak Dizdar

Jagoda Kljaić

15. srpnja 2013.

IMA JEDNA MODRA RIJEKA: Prošlo je 42 godine otkako je otišao Mak Dizdar

Ovog vikenda navršile su se 42 godine otkako je u Sarajevu preminuo Mehmedalija Mak Dizdar, veliki pjesnik čiju je poetsku zbirku „Modra rijeka“, s istoimenom pjesmom, evropska kritika apostrofirala kao „evropsku pjesmu“. Stihove „Modre rijeke“ davne 1978. godine uglazbili su kultni Indexi, a prije njih i legendarni Arsen Dedić. Makova zbirka “Kameni spavač”, objavljena 1966. godine, vrhunac je njegova stvaralaštva i jedan od najznačajnijih događaja u cjelokupnoj umjetničkoj i duhovnoj historiji BiH

Umro je pjesnik u svom Sarajevu, 14. srpnja/jula 1971. godine, u 54. životnoj godini. Iste godine kada je objavljena poetska zbirka „Modra rijeka“, s istoimenom pjesmom koju je evropska kritika apostrofirala kao „evropsku pjesmu“.


Mak Dizdar (FOTO: makdizdar.ba)

Osnovnu školu završio je u rodnom Stocu, potom odlazi u Sarajevo gdje 1936. maturira u  gimnaziji i prvom pjesničkom zbirkom „Vidovpoljska noć“ ulazi u javni život. Nakon Drugoga svjetskoga rata, dijelom provedenog u ilegali Narodnooslobodilačkoga pokreta, najprije radi kao urednik lista Oslobođenje i poduzeća Narodna prosvjeta, koja je u njegovo vrijeme bila jedan od najznačajnijih izdavača na Balkanu. Kasnije se profesionalno posvećuje književnosti te uređuje časopis Život od 1964. do 1971. godine.

Zbirka “Kameni spavač”, objavljena 1966. godine, vrhunac je Makova stvaralaštva i jedan od najznačajnijih događaja u cjelokupnoj bosanskohercegovačkoj umjetničkoj i duhovnoj historiji. U znak sjećanja na ovog velikana na ovom mjestu donosimo vam pjesmu Modra rijeka, čije su stihove davne 1978. godine uglazbili kultni Indexi, a prije njih i legendarni Arsen Dedić.


MODRA  RIJEKA

Niko ne zna gdje je ona
Malo znamo al je znano
Iza gore iza dola
Iza sedam iza osam
I još dalje i još gore
Preko gorkih preko mornih
Preko gloga preko drače
Preko žege preko stege
Preko slutnje preko sumnje
Iza devet iza deset
I još dublje i još jače
Iza slutnje iza tmače
Gdje pjetlovi ne pjevaju
Gdje se ne zna za glas roga
I još hude i još lude
Iza uma iza boga
Ima jedna modra rijeka
Široka je duboka je
Sto godina široka je
Tisuć ljeta duboka jest
O duljini i ne sanjaj
Tma i tmuša neprebolna
Sto godina široka je
Ima jedna modra rijeka
Ima jedna modra rijeka
Valja nama preko rijeke.

 

 

 

Lupiga.Com