IMA LI KRAJA SAMOVOLJI „DON JOZE“: Nakon svega pozirao s huliganima, uz zastavu NDH i šal „Za dom spremni“

I.F.

12. travnja 2020.

IMA LI KRAJA SAMOVOLJI „DON JOZE“: Nakon svega pozirao s huliganima, uz zastavu NDH i šal „Za dom spremni“

Kada biste vi ili neki vaš susjed ovako arogantno prkosili zakonu i uporno vrijeđali policajce, kako to već danima čini don Josip Delaš, župnik Župe sv. Leopolda Bogdana Mandića u splitskom prigradskom naselju Sirobuja, sigurno se ne biste dobro proveli. To da Josip Delaš može, pokazuje samo da je svećenstvo danas privilegirano nad ostalim građanima ove zemlje. 

Danas je u don Josipovoj crkvi uoči mise napadnuta novinarka Dalmatinskog portala, a potom je i ispred crkve napadnuta snimateljica N1 televizije. Policije ispred crkve nije bilo, iako je najavljeno da će se misa, unatoč zabrani okupljanja, ipak održati. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je rekao kako policija nije imala informaciju da će se zakazana misa održati. Ukoliko je to uistinu točno onda možemo samo zaključiti da imamo nesposobnu policiju, jer ukoliko su novinari iz nekoliko redakcija imali informaciju kada će se misa održati i u to vrijeme bili ispred crkve, onda je to morala znati i policija. Ili je možda ipak stvar u tome da zakoni ne vrijede za sve?

A ispred crkve novinarima su vjernici, ili bolje napisati „vjernici“, brutalno psovali i dobacivali im obilje krasnih epiteta poput „kurvo“. Onda su najhrabriji odlučili i fizički djelovati. Sve, dakle bez policije. Policija je došla tek nakon poziva fizički napadnute novinarke. I sam don Josip Delaš je već ranije vrijeđao novinare, a o njegovoj aroganciji možda najbolje govori činjenica da je na ulazna vrata crkve zalijepio prekršajnu prijavu za remećenje javnog reda i mira koju je neki dan dobio zbog vrijeđanja policajaca i vapaja da ih Bog kazni „po njegovom nalogu“, a na koju je napisao svoju napomenu „Jugomilicija“. Sve to uz proslavu blagdana koji bi trebao donositi mir u društvo. Vama bi takvo ponašanje, nema sumnje, donijelo lisice na rukama. 

Vrhunac ludila u Sirobuji, barem se nadamo, dogodio se danas poslijepodne. Dakle, nakon nepoštivanja zabrane okupljanja i održavanja mise, napada na novinarku i snimateljicu, vrijeđanja i ignoriranja policije, don Delaš je ispred crkve pozirao s dvadesetak huligana koji su, valjda, tamo došli kako bi mu dali podršku. A podrška don Delašu se daje sa zastavom NDH (koliko se može razaznati sve s onim „znakićem“ u kutu), šalom s „citatom iz slavne opere“ – Za dom spremni – i transparentom na kojem piše „novinari crvi“. Većina okupljenih, što jasno pokazuje video snimka, ne pridržava se predviđenog razmaka u doba epidemije koronavirusa, krše zabranu javnog okupljanja, a neki od njih su i maskirani, i to ne samo kirurškim maskama. Za pretpostaviti je da se policija neće tako revno primiti posla kako bi se utvrdilo tko su osobe koje krše nekoliko zakona i mjera, kako se primala kada je trebalo spriječiti dvije novinarke u šetnji ili upasti u televizijski prijenos uživo koji se odvijao na sasvim sigurnom razmaku pred splitskim domom za umirovljenike.

Pri svemu tome maksimalni doseg reakcija Katoličke crkve na sve ovo je tek mlaku ispriku „zbog ponašanja našega svećenika don Josipa Delaša“ te ograđivanje „od njegovih izjava i stavova“. S obzirom da je jasno kako sporni svećenik već danima „pokazuje zube“, i sve to ne daleko od očiju javnosti, nego medijski iznimno popraćeno, postavlja se pitanje što još sve don Josip Deleaš mora napraviti da bi Crkva napokon sankcionirala svog „pastira“. I koliko će još nedopustivog ponašanja policija tolerirati ovom župniku, jer za obične bi građane u sličnim situacijama imali nultu toleranciju.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube