IMAMO PRESUDU: Ženu su maltretirali na HRT-u, ali izvanredni otkaz nije dobila zlostavljačica, nego žrtva

Ivan Kegelj

28. rujna 2018.

IMAMO PRESUDU: Ženu su maltretirali na HRT-u, ali izvanredni otkaz nije dobila zlostavljačica, nego žrtva

"Razlog za izvanredni prekid radnog odnosa je teška povreda Općih pravila o radu i ponašanju koja se sastojala od niza upućenih uvreda, nedoličnog ponašanja, krajnje neprimjerenih i neprofesionalnih izjava, izvan granica onoga što se smatra kolegijalnom i pristojnom komunikacijom. Ispad se dogodio u službenim prostorijama HRT-a tijekom radnog vremena. Navedeni zaposlenik povrijedio je niz odredaba Općih pravila o radu i ponašanju HRT-a koja jasno zabranjuju neprimjereno ponašanje prema kolegicama i kolegama, verbalnu ili fizičku agresivnost te bilo kakvo ponašanje kojim bi jedan ili više zaposlenika ponižavali i zlostavljali drugog zaposlenika. Neprimjereno verbalno nasilje potvrdilo je nekoliko svjedoka." - ovako je čelništvo Hrvatske radiotelevizije obrazložilo izvanredni otkaz svom dugogodišnjem novinaru i uredniku, k tome i predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva Hrvoju Zovku. Otkaz je uslijedio nakon što je Zovko dao ostavku na uredničko mjesto, požalivši se pismenim putem na cenzuru i neprofesionalnost, koja, ustvrdio je, odlikuje aktualnu garnituru urednika i urednica Hrvatske televizije.

Naš portal u posjedu je presude zbog zlostavljanja na Hrvatskoj radioteleviziji, a činjenica da osoba zbog koje je HRT tužen, suđen i presuđen nije otpuštena, nego još uvijek radi na javnom servisu najbolje govori da čelništvo HRT-a primjenjuje dvostruke kriterije. Hrvoje Zovko otkaz je dobio zbog optužbe za nedolično ponašanje, dok osoba zbog koje je HRT izgubio sudsku tužbu za mobing još uvijek radi na Prisavlju i to na mjestu "privremene rukovoditeljice Samostalnoga odjela Interne revizije".

Dio presude kojom je Marina Pavičić dokazala zlostavljanje (FOTO: Lupiga.Com) 

Sudski spor koji je HRT izgubio pokrenula je bivša zaposlenice kuće Marina Pavičić. Ona je podnijela tužbu, a prvostupanjska presuda Općinskog radnog suda u Zagrebu glasila je: "utvrđuje se da je tuženik (Hrvatska radiotelevizija) nejednakim postupanjem prema tužiteljici povrijedio njezino profesionalno dostojanstvo kao radnika i uznemiravao je na radnom mjestu u obavljanju njenog posla, čime je povrijedio njezina prava osobnosti na duševno zdravlje, dostojanstvo, ugled i privatnost."

Ovu presudu potvrdio je i drugostupanjski sud te je ona postala pravomoćna. Tužiteljica, bivša zaposlenica HRT-a Marina Pavičić, dobila je odštetu od 40.000 kuna s pripadajućim zakonskim kamatama, kao i 31.000 kuna s pripadajućim zakonskim kamatama zbog izmakle zarade.

Milica Pavelić, osoba zbog koje se HRT našao na sudu i izgubio ovaj radni spor, rekosmo, još uvijek je zaposlena na HRT-u. Za razliku od novinara i urednika Hrvoja Zovka, koji je dobio izvanredni otkaz, iako optužbe zbog kojih je protiv njega pokrenut "prijeki postupak" na sudu nisu dokazane.

U tužbi i tijekom sudskog postupka tužiteljica Marina Pavičić navela je da ju je nadređena Milica Pavelić verbalno i fizički napala, da su joj uskraćivani osnovni uvjeti za rad, da je opozivana s godišnjih odmora, da nije dobijala radne zadatke, da ju je jedan od HRT-ovih šefova, Boris Sruk, ucjenjivao. Marina Pavičić, tužiteljica, nekoliko puta se obraćala vrhu HRT-a, tražeći zaštitu, ali na koncu je s radnog mjesta odvezena kolima hitne pomoći.

Dio presude (FOTO: Lupiga.Com)

Nakon svega dobila je i izvanredni otkaz, jer je komentirala samoubojstvo kolegice s posla, Snježane Abdurahmanović, koja joj se, tvrdila je, prije smrti također žalila na mobing.

Nakon što je dobila izvanredni otkaz, Marina Pavičić otišla je u prijevremenu mirovinu, da bi u srpnju ove godine njezine optužbe protiv ljudi na HRT-u bile dokazane na sudu. Bez obzira na to, napominjemo, osoba koja je Marinu Pavičić zlostavljala na poslu nije dobila otkaz. Ona je, sudeći prema službenim podacima HRT-a, danas na mjestu Privremene rukovoditeljice Samostalnog odjela Interna revizija

Da rezimiramo, "niz odredaba Općih pravila o radu i ponašanju HRT-a koja jasno zabranjuju neprimjereno ponašanje prema kolegicama i kolegama, verbalnu ili fizičku agresivnost te bilo kakvo ponašanje kojim bi jedan ili više zaposlenika ponižavali i zlostavljali drugog zaposlenika", koje s HRT-a ističu kad objašnjavaju izvanredni otkaz Hrvoju Zovku, nije uzeto u obzir kad se radilo o sudski potvrđenom slučaju maltretiranja zaposlenice. Naprotiv, otkaz je dobila zaposlenica koja je upozorila da je na HRT-u maltretiraju.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"