Izašao novi, sedmi po redu broj VAL-a

Ivor Car

16. svibnja 2005.

Izašao novi, sedmi po redu broj VAL-a

S ukupno deset stranica više i dodatnih osam stranica u boji, na kioske diljem Hrvatske je dospio novi, već sedmi po redu broj riječkog mjesečnika za kulturu mladih VAL, a koji osim temata vezanih za lokalne izbore i sukob interesa u vijećima Ministarstva kulture, donosi pregršt recenzija, kolumni, intervjua, izvještaja s rock koncerata, stripova, satiričnih priloga i tekstova na temu SEXualne problematike

Dakle, kao što ste saznali u uvodu, na svim kisocima od petka 13. svibnja našao se i sedmi po redu broj VAL-a kojega s mnogo entuzijazma (a, prema provjerenim informacijama, još uvijek bez kune honorara) stvaraju mlade novinarske snage Rijeke i okolice, with a little help of some friends iz Splita i Zagreba. Upravo zbog silnog entuzijazma VAL je, na radost vjernog čitateljstva, povećao broj ukupnih stranica s 38 na čak 48, a također je povećan i broj stranica koje su u koloru.

S obzirom na okolnosti, glavni je temat broja posvećen lokalnim izborima, a VAL-ova novinarska mlađarija potrudila se obaviti kratke intervjue s osam najizglednijih kandidata za mekanu riječku gradonačelničku fotelju i pripupitati ih pokoje pitanjce u svezi i glede kulture. Međutim, lokalni izbori popraćeni su i s nekoliko, vrlo kritički intoniranih tekstova u kojima Hrvoje Šestan, Iva Lučić i Ernie Gigante Dešković propitkuju “vladavinu većine kao virtualnu ideju jednakosti” i uopće svrsishodnost hrvatskih izbornih “sjaši Murta da uzjaši Kurta” cirkusarija. No, na tome se polemičnost novog broja VAL-a nikako ne zaustavlja, jer tu je još nekoliko vrlo kontroverznih tekstova između kojih se izdvajaju oni mladog riječkog profesora filozofije Marina Tomića, čiji naslovi “Bez droge nema umjetnosti” i “Ivan Pavao II – prvi papa spektakla” dovoljno govore sami za sebe.

Vrlo zanimljiv i tekst o ženskom odnosu prema pornografiji iz pera Barabre Konestabo. Seksualnom tematikom, i to iz ženskog kuta, bavi se još nekoliko kolumni mladih Riječanki, a tu je ponovo i velik broj stripova, recenzija rock albuma i koncerata, veliki intervju s riječkom grupom "Grad" koja ekskluzivno za VAL progovara o svom novom, po redu petom albumu. Vrijedi spomenuti i vrlo duhovit i po mnogočemu specifičan intervju s Miroslavom Ćirom Blaževićem, dok su razgovore nešto ozbiljnije tematike VAL-ovi novinari odradili i s Kolindom Garbar-Kitarović, Igorom Rukavinom te Brankom Karabatićem.

Novi VAL, naravno, ne bi bio ono što jeste, da u njemu papir ne mrči i naš Bozzo, ovoga puta predstavljen s novom fotkom (brzo na kiosk), i s čim drugim nego dvije književne kritike (roman Jonasa Gardella “Odrastanje komičara” i zbirka SF priča mladog riječkog autora Zorana Krušvara “Najbolji na svijetu”). Također ističemo i novi nastavak feljtona o nogometnom navijaštvu i huliganstvu, te nekoliko satiričnih priloga i foto-strip sa Stipom Mesićem u glavnoj ulozi. Novi broj VAL-a zatvara opširan temat koji kritički obrađuje skandal oko sukoba interesa u kulturnim vijećima Ministarstva kulture prilikom raspodijele sredstava kulturnim udrugama, u kojemu su se VAL-ovci potrudili mišljenje potražiti kod brojnih aktera rečene afere.

Uglavnom, 10 kuna zaista je sitnica za pregršt zanimljivog štiva koje, evo već sedmi mjesec zaredom (bez kune honorara, ponavljam), Riječani isporučuju na kioske.