Kako mediji svoje čitatelje prave ludima

Ivor Car

28. veljače 2009.

Kako mediji svoje čitatelje prave ludima

Rečeno u naslovu, vjerujem, većini naših posjetitelja već je odavno poznata materija, ali kada naiđemo na ovakav eklatantni primjer, teško nam je, čangrizavima kakvi jesmo, suzdržati se i ne reći ništa. Naime, hvaleći se kako su njihove informacije uvijek točne u današnjem Jutarnjem listu, svojim su čitateljima pokušali prodati muda pod bubrege, kazavši nam kako nasilnom Mariu Koradeu „ipak nije poletjela šaka“, kao što su, kažu, već ranije „prenijeli“, iako su zapravo ranije „prenijeli“ da je nasilniku „poletjela šaka“

U današnjem Jutarnjem listu, dopisnica te tiskovine iz Hrvatskog Zagorja, Ljiljana Pavlina, donijela nam je tekst o rezultatu policijske istrage o zadnjem incidentu u kojem je sudjelovao nasilni Mario Korade, sin još nasilnijeg Ivana Koradea, generala HV-a koji je svoj život okončao nakon što je likvidirao pet nevinih osoba. Uglavnom, Pavlina piše kako su policijski izvidi pokazali da mladom Koradeu tijekom fašnika u Loboru „ipak nije poletjela šaka“.

- Korade je, kako smo i prenijeli, samo bio pijan i pokušao je u jednom trenutku smiriti i 'anulirati' napasnog Loborca, izvještava novinarka Jutarnjeg i zaključuje da za Koradea „očigledno više nitko nema živaca, bio on kriv ili ne“ i da se čini kako „ljudi već pušu i na hladno“. Sve bi tu bilo regularno, da par dana ranije izvještavajući o incidentu u Loboru, ista novinarka u istoj tiskovini nije "puhala na hladno" i napisala nešto drugo. Zahvaljujući blagodatima interneta donosimo vam početak tog, maštovito napisanog, teksta.

- Mario Korade (20) mirne duše može staviti novu recku na teleskopsku palicu ili pendrek, kad već nema kolt. Iako je nedavno dobio kaznu zatvora od 18 dana zbog nošenja hladnog oružja te narušavanja javnog reda i mira, mladom Korade Junioru je opet poletjela šaka, napisala je tada Pavlina, dodavši da je Korade napao jednog mještanina Lobora i udario ga čašom u glavu. Tek u drugom dijelu teksta čitateljima je bitno skromnije i onako usput ponuđena i verziju kako je nasilnik mještanina samo odgurnuo. Elem, suma sumarum, na stranu sad Korade, Pavlina je napisala, a njen poslodavac objavio da je „opet poletjela šaka“, dok danas ista novinarka tvrdi, a poslodavac joj to ponovno objavljuje, kako „šaka nije poletjela“, napomenuvši da su baš tako i napisali u prvom tekstu, jer, naravno, znate i sami, oni su pravovjerni, pošteni, točni, uvijek na rubu ispravnih informacija i sasvim sigurno ne prave svoje čitatelje ludima

Inače, danas je Jutarnji list svoje čitatelje izvijestio i kako je novinarka Ana Tenžera dobila otkaz na RTL televiziji, na koju je nedugo prije stigla s Nove TV. Kći poznatog pisca Veselka Tenžere, s otkazom se suočila nakon nespretnog izvještavanja iz Slavonskog Broda, odakle je javnosti dojavila da je voda u tom gradu ponovno zagađena, iako je ovaj put zagađen zrak i to zbog obližnje rafinerije, s druge strane Save. Tenžerinom otkazu Jutarnji je posvetio preko kartice teksta, ne sjetivši se ni pripomenuti kako je u posljednja tri mjeseca na istoj televiziji otkaz dobilo nekoliko desetaka, valjda manje vrijednih, kolega.