Knjigomat doživio ukoričeno izdanje

Božidar Alajbegović

10. lipnja 2007.

Knjigomat doživio ukoričeno izdanje

Poznati internetski časopis za književnost "Knjigomat", kojega uređuju Rade Jarak, Igor Rajki i Boris Beck, u studenome 2006. godine doživio je drugu godišnjicu postojanja. Tim povodom redakcija je odlučila objaviti ukoričeno, uistinu materijalno izdanje časopisa, koje je prije nekoliko dana i ugledalo svjetlo dana. Što nam sve zanimljivo donosi ukoričeni "Knjigomat" hitro saznajte klikom na

Ako još ne znate, iako smo o tome u više navrata pisali, na web adresi www.knjigomat.com nalazi se istoimeni virtualni časopis za književnost kojega uređuju Rade Jarak i Igor Rajki, uz nesebičnu pomoć Borisa Becka. Kako urednički trojac naglašava, časopis je pokrenut u cilju "popunjavanja stanovite praznine koja se osjeća u recepciji i usmjerenju naše nove književnosti". U nastojanju da se dotaknu neka pitanja koja se izbjegavaju ili uporno prešućuju, Knjigomat je kroz seriju intervjua razgovarao s cijelim nizom aktera s književne scene.

U nizu nadahnutih eseja spomenuti se urednički trojac o pojedinim književnim temama trudi progovoriti iz drukčijeg, nerijetko i polemičkog kuta, a u rubrikama poezije i proze mogućnost za objavljivanje su osim već afirmiranih i potvrđenih imena dobili i brojni predstavnici mlađe generacije autora. Prvi ukoričeni broj Knjigomata obuhvaća izbor tekstova objavljenih u internetskom izdanju u prve dvije godine izlaženja, između studenog 2004. i studenog 2006. godine. U tom razdoblju tamo je svoje tekstove objavilo osamdesetak autora iz više zemalja, a časopis je imao preko sto tisuća posjeta samo na sadržaje, bez brojenja posjeta na glavnoj stranici.

Naravno, zbog skučenosti prostora, u ukoričenom izdanju nije bilo moguće objaviti sve autore i tekstove, ali je objavljena velika većina, a oni prilozi koji su izostavljeni ipak su tiskani u kurzivu, tako da ih zainteresirani čitatelji mogu pronaći na webu. Časopis obuhvaća rubrike intervju, esej, kritika, proza, poezija, s tekstovima od preko pedeset autora, iz više zemalja, na 304 stranice velikog formata i na vrlo kvalitetnom, debljem papiru. Rubrika intervju sadrži razgovore s brojnim uglednim piscima, urednicima i književnim kritičarima: Dražen Katunarić, Zoran Roško, Milko Valent, Jelena Gluhak, Damir Radić, Rade Jarak, Dušan Gojkov, Dorta Jagić pa čak i moja malenkost – Božidar Alajbegović.

U rubrici eseja smješteno je dvadesetak eseja većinu kojih potpisuje urednički trojac Rade Jarak-Boris Beck-Igor Rajki, kojima su se pridružili i Marija Škaro-Czigler i Milko Valent. Rubriku kritika ispunjava veliki broj analitičkih prikaza knjiga (među kojima također jedno moga pera djelce), a rubrike poezija i proza obuhvaćaju vrlo šarolik, ali i iznimno kvalitetan izbor kratkih priča i poetskih uradaka brojnih afirmiranih, međutim još nepotvrđenih autora. Časopis se po cijeni od 50 kuna može pronaći u sljedećim knjižarama:

Dubrovnik (Algebra)

Split (VBZ)

Šibenik (Matica)

Zadar (VBZ)

Rijeka (VBZ)

Pula (Castropola)

Čakovec (VBZ)

Osijek (Svjetla grada)

te u petnaestak knjižara u Zagrebu.

Internet prodaja na adresama: www.superknjizara.com i www.superknjizara.hr.

Internet izdanje časopisa nastavlja se gotovo dnevnim ritmom puniti novim tekstovima na adresi www.knjigomat.com, ustrajući i dalje na ponešto drukčijem, anti-mainstream pristupu književnosti. Urednički uvodnik ukoričenog izdanja pročitajte na ovom linku.