Rade Jarak novi GostLupež

Ivor Car

26. veljače 2007.

Rade Jarak novi GostLupež

Kako to obično i ide, s vremena na vrijeme počastimo vas ponekim izuzetnim tekstom onih ljudi koji na ove stranice navraćaju tek ponekad. Riječ je dakako, o našoj rubrici GostLupež u kojoj vam danas predstavljamo jednog od najdojmljivijih domaćih književnika, "gospara na pečalbi u Zagrebu" - Radu Jarka - koji je specijalno za Lupigu napisao tekst "Stradun, crno-bijeli svijet". Stoga nipošto ne štedite miša i brzo na

Posjetiteljima Lupige Rade Jarak se predstavio tekstom "Stradun, crno-bijeli svijet", napisanim samo za ovu prigodu. Kako bi rekao Bozzo, riječ je o jednom od "rijetkih domaćih istinskih, borgesijanskih posvećenika književnosti i pisanoj riječi". Kao GostLupež Jarak piše o najpoznatijoj ulici svoga rodnog grada - o dubrovačkom Stradunu - prisjećajući se svih onih događaja koji ga vezuju za tu dubrovačku "instituciju".

Rade Jarak rođen je, kao što sad već znate, u Dubrovniku 1968. godine. Studirao je slikarstvo u Sarajevu i Zagrebu, gdje je i završio likovnu akademiju. Zaposlen je kao likovni pedagog, a domaća javnost ga ponajviše pamti po zbirci kratkih priča "Termiti i druge priče", te romanima "Sol" i "Duša od krumpira". Osim spomenutih, napisao je i naslove "Enciklopedija očaja - triptih o nestajanju", "Kiša" te dvije zbirke poezije - "Demon u pari kupaonice" i "Vlak za Bangalore".

Osim pisanjem, Jarak se već treću godinu, u slobodno vrijeme, bavi i uređivanjem virtualnog časopisa za književnost 'Knjigomat'
(www.knjigomat.com), kojeg svesrdno preporučamo. Što je to Jarak, kao sretni trinaesti po redu GostLupež, napisao za Lupigu otkrijte klikom na ovih sedam znakova - XOXOXOX.