Koe te hoho opet!

silvach

7. prosinca 2003.

Koe te hoho opet!

Tokelau je konačno uveo telefonske linije, a Tokelau je jedna vrlo neobična država udaljena kojih 30 sati vožnje brodom od Sjeverne Samoe, koja je pak nekoliko tisuća milja udaljena od Novog Zelanda. Ili kako to najbolje kažu oni sami - nepotrebno je napomenuti, Tokelau je daleko ma gdje god se nalazili osim ako ne živite tamo

Od zanimljivosti možemo spomenuti da je to državica bez glavnog grada (!), sastoji se od tri atola, a kako su atoli sami po sebi inače poseban prirodan fenomen, njihova ukupna kopnena površina je 12 kvadratnih kilometara. Ipak na tih cijelih 12 km2 živi 1 500 stanovnika. Struktura stanovništva također zaslužuje spomen, oko 42 % stanovnika mlađih je od 14 godina, 53 % između 14 i 63 , a samo 5% starijih od 65 godina, sjetite se samo kakva je situacija na našim otocima. Na toj maloj površini smješteno je 78 gradića (!) te oko 127 malenih koraljnih otočića.

Najviša točka na sva tri atola doseže jedva nekih 5 metara nadmorske visine. Nema zračnih luka, nema banaka, nema prometa, nema gužve, prosječna temperatura je 28 stupnjeva. Pravi mali raj na zemlji u samom srcu Tihog oceana.

Prožima me nekakav dojam da će moje noge ipak barem jednom u životu stupit na tlo jednog od tih malih otočića, ipak je to sudbina da sam danas ujutro, perući zube, uspjela čuti na jutarnjim vijestima na TV-u baš vijest o Tokelauu i o tome da su konačno dobili  telefonske linije. Mislim, koje veselje, dobili su "telefone"?!? Komentar jednog od njih je bio u stilu, super sad ne moramo prolaziti put od 30 sati, da bi nekom svom u svijetu prenijeli bilo kakvu vijest. Doduše odnedavno imaju čak i jedan Internet klub, satelitskom vezom spojen na net, ali telefon bi po svoj logici trebao biti minimum civiliziranog svijeta. Jer to je jedna civilizirana država, imaju dobro organizirano i suvremeno školstvo, zdravstvena služba, na kojoj bi joj mogli pozavidjeti (čak 3 bolnice) suvremena je i potpuno opremljena, bolesti se normalno suzbijaju i kontroliraju.

Sad kad sam i sebi i vama otkrila još više zanimljivih pojedinosti o toj simpatičnoj zemlji i njenim "stanarima", moram  podsjetiti neke koji tu nisu malo duže na jednu novicu napisanu tamo davno u ožujku 2002. godine. Tada se naime pojavila tk-domena i mnogi su ponosno prihvatili svoje web uratke nositi pod imenom te (besplatne) domene, čak sam nedavno i o odličnom sajtu izbori.tk napisala novicu. Zbog čega se jedna država odlučila podijeliti svoju domenu sasvim besplatno i svima, možete pročitati u toj davno napisanoj novici.

Za one koje žele znati više:

Tk domena i informacije o Tokelau

Internet klub u Tokelauu

Par informacija o mjestima